Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Viharálló, környezetkímélő és tartós

Viharálló, környezetkímélő és tartós

amiotthonunk.hu

Kevés olyan sokrétűen felhasználható, tartós és viharálló tetőfedő megoldás létezik, mint az alumínium tetőfedő.

Tévhit, hogy egy fémfedésű házban nyáron melegebb van, hiszen ez nem csupán a külső héjazat anyagán, inkább a tető megépítésén múlik, azokon a rétegeken, lécezésen, deszkázaton, hőszigetelésen, amelyek a bel- és külteret egymástól elválasztják. Egy viszont biztos: kevés olyan sokrétűen és kreatívan felhasználható, tartós és viharálló tetőfedő megoldás létezik, mint az alumínium tetőfedő anyagok, amelyek ökológiai lábnyoma meglepően alacsony.

Akár új építésről akár felújításról van szó, ha szeretnénk odafigyelni a környezetünkre, akkor az alumínium több okból is ideális választás. Az alumínium 100 százalékban újrahasznosítható anyag. Az újrahasznosítás energiaigénye az új anyag előállítási energiaigényének csupán 5 százaléka, így ez jelentősen csökkenti a környezetterhelést. Az alumíniumlemezek könnyűek, az alacsony önsúlynak köszönhetően pedig a szállítás során takaríthatunk meg energiát, amely kevesebb CO2-kibocsátással is jár. Az alumínium tehát egy mérföldekkel kedvezőbb ökológiai mérleget eredményez, mint más hagyományos tetőké.


A napsugárzás éppen a klímaváltozás miatt érezhetően egyre erősebb, az UV sugárzás gyakran magas. Az alumínium, mint alapanyag erőssége mellett az egyedülálló rögzítési mód is hosszú élettartamot eredményez – szinte az örökkévalóságig tart. Az említett rögzítési mód segítségével az épületburok kellően ellenálló, vízzáró lesz, és az időjárás viszontagságai falakon kívül maradnak. A kiemelten jó UV-állóság kulcsa az a P.10 bevonat, amely valóban hosszú távon gondoskodik a masszív időjárásállóságáról és a felület színtartóságáról.
Az alumínium felülete a rajta képződő oxidrétegnek köszönhetően rozsdamentes és korrózióálló, ráadásul a PREFA lemezeket kétrétegű beégetett lakkozás is védi. A lakkréteg formálható, időjárásálló, ellenáll a hőmérséklet-ingadozásnak, egy-egy jól megépített fémtető így akár több generációt is kiszolgálhat. Erre számos csodaszép példát találhatunk például a világhírű Mariazellben és környékén, ahol az akár 80 éves épület PREFA lemezei mára kifejezetten szép díszeivé váltak a műemléki épületeknek.