MENÜ
2019. augusztus 26.
Izsó
Vasúti közlekedés a Brexit után

Vasúti közlekedés a Brexit után

travelo.hu

Vége a korlátlan, határokon átívelő vasúti utazásnak.

A korlátlan, határokon átívelő vasúti utazás 2020. január elsejétől már nem lesz megvalósítható Európában, mert a Brexit hatásaként Nagy-Britannia az Eurail- és Interrail-rendszerekből is kilép. A régóta működő nemzetközi jegyrendszer eddig nagyon népszerű volt, és nem csak a külföldi turisták körében; a britek is előszeretettel vásárolták a bérleteket.

Az Eurail-bérleteket 1959-ben vezetették be és elsősorban a nem európai lakosoknak szánták, míg az 1972-ben indított Interrailt kifejezetten nekik találták ki. A változásokat követően a brit állampolgárok továbbra is megvásárolhatják az Interrail-bérletet, de ez anyagilag nem fedez majd minden olyan helyszínt, ahova eddig el lehetett vele utazni.

Az európai utazóknak az Interrail-bérlet helyett az úgynevezett BritRail Passt kell majd választaniuk, amivel keresztül-kasul vonatozhatnak Angliában, Skóciában és Walesben – olvasható a Guardian cikkében.

De 2020 januárjáig még ki lehet használni a kedvezményes Interrail-bérleteket a brit desztinációkra is, illetve többek között olyan országokra, mint Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Macedónia, Nagy-Britannia, Németország és Norvégia.