MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Változnak a körforgalom szabályai?

Változnak a körforgalom szabályai?

transtelex.ro

Hamarosan új szabályok szerint közlekedhetünk a körforgalmakban.

Változtatnának a törvényhozók a körforgalomban való közlekedés szabályain – szeretnék „egyszerűsíteni” azokat, hogy kevesebb baleset legyen ezeken a helyszíneken. A tervezet szerint a körforgalom új meghatározásából kikerülne az útkereszteződés fogalma, vagyis már nem minősülne annak. Jelenleg a KRESZ az „irányított forgalmú kereszteződések” kategóriájába sorolja a körforgalmakat.

A törvényhozók szerint azonban a hatályos KRESZ nem szabályozza megfelelően azt a helyzetet, amikor a körforgalomban több forgalmi sáv is van, és a jelenlegi jogszabály sok zavart és félreértést okozhat a nem egyértelmű meghatározás miatt. Illetve a balesetek esetén is sokszor nehéz értelmezni, hogy ezek kinek a hibájából történtek.

Az új törvénytervezet szövege szerint a körforgalom egy egyirányú főútként lesz meghatározva, ahol körirányú forgalom zajlik, és amelybe a jobb oldalon egymás után csatlakoznak be a mellékutak.

Így az új definíció szerint a második sávban közlekedő sofőrnek, aki a második kijáratnál szeretné elhagyni a körforgalmat, elsőbbséget kell adnia az első sávban haladó járműveknek, mert ezek a járművek a körforgalomban mozognak. Ugyanakkor „a gépjárművezetőknek a közlekedési manőver teljes ideje alatt jelezniük kell az irányváltoztatást”, írják.

Tulajdonképpen az új szabály nagyon egyszerű lesz: a többsávos körforgalom területe olyan, mintha a közepe körül folyamatosan haladna egy út, és a be- és kifelé haladóknak pedig elsőbbséget kell adniuk azoknak, akik már ott vannak, a kimenőknek pedig a jobb szélső sávra kellene állniuk – állítja a szakértő.