MENÜ
2024. február 23.
Alfréd
Változás várható vadgázolás esetén

Változás várható vadgázolás esetén

INFORÁDIÓ - SZABÓ S. GERGŐ

Nem a vadásztársaságok, hanem a közútkezelő felelős azért, hogy ne történhessenek vadelütések.

Vadgázolás esetén a legfrissebb jogszabályi változásokban vannak pozitívumok az autósok számára – véli Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke.
A korábbi bírói gyakorlatot ülteti át a jogszabály a közutakon történt vadelütésekkel kapcsolatban, viszont egy kedvező változást új rendelkezésként is beiktat, aminek a lényege, hogy a gyorsforgalmi utakon (autópályákon és autóutakon) csaknem objektív felelősséget állapít meg a közútkezelőre nézve – hívta fel a figyelmet Kovács Kázmér ügyvéd. Tehát

nem a vadásztársaságok, hanem a közútkezelő felelős azért, hogy ne történhessenek vadelütések.
Az Autóklub jogi bizottságának elnöke emlékeztetett, hogy az autópályák mellett jelenleg is vannak vadvédő kerítések, de ezek sok helyen hiányosak, nem kellően magasak, illetve vadbalesetek esetén előfordult, hogy arra hivatkoztak: a fel- vagy lehajtón tudták megközelíteni a sztrádát az állatok, még akkor is, ha a kerítés rendben volt.

"Az autópályán most már ilyen hivatkozásnak aligha lehet helye, hiszen ismeretesek olyan műszaki megoldások, mint például az úgynevezett texasi kapu, ami visszatartja a vadat attól, hogy ezeken a helyeken bejusson az autópályára. Ez egy nagyon fontos változás, ami az autósok számára kedvező, úgyhogy ezt üdvözöljük” – emelte ki Kovács Kázmér.

Vadgázolás esetén mindenképp hasznos lehet, ha készítünk felvételeket, a rendőrséget viszont feltétlenül értesíteni kell.
Az ügyvéd elmondása alapján azért is fontos, hogy rendelkezésre álljon bizonyíték, mert ennek hiányában a közútkezelő önmagában azon a címen elháríthatja a kár megtérítését – az autó kijavításának költségét, súlyosabb esetben (sérülés, esetleg halál) a sérelemdíj kifizetését –, hogy egyáltalán vaddal történt-e az ütközés azon a szakaszon, aminek a kezeléséért ő a felelős.