Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Újabb külföldi bank kerül magyar tulajdonba

Újabb külföldi bank kerül magyar tulajdonba

napi.hu

A magyar magántulajdonban lévő MagNet Bank az elmúlt 25 évben mindvégig nyereségesen működött.

A MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. és az osztrák Hypo-Bank Burgenland AG között szerdán megállapodás született, amelynek értelmében a magyar tulajdonú MagNet Bank Zrt. felvásárolja a Hypo-Bank Burgenland AG magyarországi leányvállalatát, a Sopron Bank Zrt.-t - adta hírül a magyar pénzintézet.

Atranzakcióhoz szükséges a Magyar Nemzeti Bank engedélye, mellyel a Sopron Bank a MagNet Bank 100 százalékos leányvállalatává válik.

A Sopron Bank Zrt. értékesítését követően, a Hypo-Bank Burgenland AG Magyarországon vállalati ügyfelek kiszolgálására helyezi a hangsúlyt - elsősorban az ingatlanfinanszírozás területén - olvasható a friss bejelentésben.

Az idén 25 éves fennállását ünneplő MagNet Bank Zrt. közösségi pénzintézetként a magyar bankrendszerben úttörő módon a fenntarthatóság elveire alapozva, különleges ügyféljogok biztosításával épít kapcsolatot felelős betét- és hiteloldali célok, társadalmi és kisközösségi érdekek között.

A felvásárlással a MagNet Bank nemcsak nyugat-magyarországi fiókhálózatra tesz szert, de csaknem duplájára növelheti piaci részesedését, amely lehetőséget teremt a további dinamikus fejlődésre, és olyan régiókba is eljuttathatja az értékalapú bankolást, ahol eddig ez kevésbé volt elérhető - mondta Fáy Zsolt, a magyar közösségi bank elnöke.

A 100 százalékban magyar magántulajdonban lévő MagNet Bank az elmúlt 25 évben mindvégig nyereségesen működött a hazai piacon, és számos korábbi felvásárlás – köztük a 2013-ban a Banco Popolare Hungary akvizíciója – révén is mára több mint 50 ezer ügyfelet szolgál ki.

A Magnet Bank a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Aranykönyve szerint 2020-ban 252 milliárd, a Sopron Bank 107 milliárdos mérlegfőösszeggel rendelkezett. A két bank hitelállománya hasonló nagyságrendű volt, 81, illetve 78 milliárd forintnyi.

A Magnet saját tőkéje 14,9 milliárd, a Sopron Banké nem egészen 10 milliárd forint volt az év végén.

A két hitelintézet közül a Sorpon Bank volt a nyereségesebb, 240 millió forintos nettó eredményt ért el 2020-ban szemben a Magnet 86 milliós profitjával.