Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Újabb gazdasági intézkedéseket jelentett be a miniszterelnök

Újabb gazdasági intézkedéseket jelentett be a miniszterelnök

24.hu

További 81.480 kisvállalkozónak adnak június 30-ig adómentességet a KATA adófizetési kötelezettség alól.

Reggel tanácskozott az operatív törzs, döntéseket is hoztak, jelentette be Orbán Viktor hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozva, hogy négy harctéren kell egy időben helytállni: van egy katonai, egy rendőri, egy egészségügyi és egy gazdasági színtér. Az egyéniből a csoportos fertőzéseknek a szakaszába léptünk, gyorsuló lépésekben közeledünk a tömeges megbetegedések felé – tette hozzá.

Ahogy korábban megírtuk, hétfő reggelre 167-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, valamint egy újabb idős, krónikus betegségben szenvedő férfi hunyt el. A beazonosított új koronavírus-fertőzöttek közül 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 153 magyar állampolgár.

Fontos lenne tudnunk, ténylegesen hány emberbe költözött bele a vírus – mondta a miniszterelnök, jelezve, hogy a tényleges megbetegedések száma jóval nagyobb lehet. Orbán készíttetett is becsléseket erről, de ezek túl tág keretek között mozognak, így ezekről nem akart beszélni.

A 167 fertőzöttből 27 tüneteket is mutat, köznapi nyelven fogalmazva, betegek. A fertőzöttek között van 9 ember, aki nagyon beteg. Annyira, hogy kórházi, intenzív ellátásra szorulnak, szorítanunk kell azért, hogy meggyógyuljanak – mondta Orbán. Az elhunytak átlagéletkora 69 év, és más betegséggel is küzdöttek mindannyian.

Orvosi maszkból 1,5 millió áll rendelkezésre, gumikesztyűből 20 millió pár, lélegeztetőgépből pedig 2560 darab van a miniszterelnök elmondása szerint. Nyugaton lényegében mindenből hiány van, beszerezni, elérhető segítséghez jutni keleten lehet – közölte a miniszterelnök, aki leszögezte, hogy több mint tíz repülőgépszállítmányt várnak orvosi eszközökkel.

Orbán beszélt az egészségügyi dolgozókról is, mint mondta: az országban van 19 431 hatvanöt évesnél fiatalabb orvos, 4312 bevethető rezidens, és 690 utolsó éves orvostanhallgató.

A készletek áttekintése, a mozgósítható egészségügyi dolgozók száma és a várható betegszám alapján tudnak döntéseket hozni. Hétfőn is hoztak döntéseket, ezek a következők:

kedd reggeltől minden intenzív osztályon lévő kórházi ágy mellett dolgozó orvos speciális maszkot kap, ugyanígy az ápolók is.
A nem intenzív ágy mellett dolgozó orvosok és ápolók sebészi maszkot kapnak,
a koronavírus gyanújával bevitt kórházi betegek mellett dolgozók is azonnal sebészi maszkot kapnak.
A védekezés hosszú lesz, így eszközökre is hosszú heteken át lesz szükség, tette hozzá, ezért átgondolt készletgazdálkodást kért a kormányfő.

A rendőrök feladatai napról napra növekednek, mert újabb és újabb területek irányítását kell átvenniük, ezért a miniszterelnök beszélt a rendfenntartásban dolgozók állományáról is: bevethető egyenruhás 70 275 van az országban 65 év alatt, az önkéntesek pedig 46 573-an vannak, nekik nincs fegyverük, de van gyakorlatuk, mondta. Emellett összesen 43 980 fős katonai erő áll rendelkezésre.

A gazdasági védekezéssel kapcsolatban új döntések születtek:

további 81 480 kisvállalkozónak adnak június 30-ig adómentességet a KATA adófizetési kötelezettség alól. A mentességi körbe tartozik a fodrászat, a szépségápolás, a festés, üvegezés, villanyszerelés, az egyéb humán-egészségügyi ellátás, az előadó-művészet, a víz-, gáz-, fűtésszerelés, az épületasztalosság, a járóbeteg-ellátás, a padló- és falburkolás, a testedzési szolgáltatás és egyéb sporttevékenység, valamint az idősek és fogyatékossággal élők ellátása.
A március 1. előtt keletkezett KATA-adótartozásokra haladékot adnak,
a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan mentességet kapnak a médiaszolgáltatók kieső reklámbevételeik miatt. (A másik két szektor korábban járulékmentességet kapott.)
A kilakoltatásokat, lefoglalásokat felfüggesztik,
az adóvégrehajtásokat is felfüggesztik a veszélyhelyzet lejártáig,
illetve a veszélyhelyzet alatt a gyes, gyed jogosultságokat meghosszabbítják.
Az előttünk álló időszak nehéz lesz, ami mindenkitől személyes erőfeszítéseket kíván. Minél többen működünk együtt, annál több ember életét menthetjük meg, hangsúlyozta a miniszterelnök.