MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Új szabály, új formátum

Új szabály, új formátum

vezess.hu

Az új rendszámon látható lesz az EU-zászló, a fehér H jelzés és Magyarország címere.

Egy év múlva, egész pontosan 2022. július 1-jétől kerül bevezetésre Magyarországon az új rendszámformátum, amely az eddigi három betű-három szám kombinációt váltja. 

Az új formátum a latin abc szerinti két betűvel fog kezdődni (kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs kombinációk), ezután jön a címer, aztán ismét két betű, kötőjel és három szám. A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet.

Az átállás felmenő rendszerben történik meg, az új formátumú táblákat az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg jövő nyártól. Ezen rendszámok bevezetés semmiféle adminisztrációs többletterhet nem jelent a tulajdonosok, üzemeltetők számára, kiadásaikat nem növeli. A forgalomban lévő hatósági jelzések a továbbiakban is használhatók, azokat nem kell új táblákra cserélni. A hosszabb rendszámok a járműpark természetes ütemű megújulásával, fokozatosan váltják majd fel a régieket.

Természetesen plusz pénzért (amelyről még nem tudni, mennyi lesz) lehetőség lesz egyedi rendszámok igénylésére is, amelyek a következőképpen alakulnak: legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, együttesen 7 jelből állhatnak. Az egyedileg előállított és egyénileg kiválasztott rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyeinek helyén nem szerepelhet kizárólag nulla számjegyekből álló érték. Jelenleg még az egyedi rendszámtáblák legyártása, kiadása és engedélyeztetése 435 000 Ft, az egyéni rendszámtábláké pedig 112 450 Ft.

A rendszámtáblák alapszíne fehér, sárga, világoszöld, szürke, illetve világoskék lehet majd a jövőben. A betű- és számcsoportok, valamint a keret és a kötőjel fekete, fehér, vörös vagy zöld. Az Európai Unió tagállamjelzése pedig kék alapon sárga csillagok és fehér H betű. A címer színe vörös, fehér, zöld, sárga és fekete.

A biztonság kedvéért pedig a rendszámtáblagyártó köteles az ellenőrzött minőséget minden tábla hátlapjába olyan beütött jelzéssel tanúsítani, amely tartalmazza a rendszámtábla forgalmazójának a nevét, a rendszámtábla gyártójának nevét és címét, a rendszámtábla gyártására és alapanyagára vonatkozó egyéb adatokat. A biztonsági gyártóműi jelzéseit pedig nem lehet eltávolítani anélkül, hogy a rendszámtábla megsérüljön.