MENÜ
2021. szeptember 17.
Zsófia
Új módszer a katalizátorlopások ellen

Új módszer a katalizátorlopások ellen

vezess.hu

A montrealiak regisztrálhatják autóik katalizátorát, miután az egekbe szökött a lopások száma.

A bejelentett lopások számának megugrása nyomán a kanadai Montrealban a rendőrség felkérte az autósokat, hogy regisztrálják járművük katalizátorát a bűnesetek visszaszorítása érdekében.

A Montreal Gazette napilap beszámolója szerint az autósok számára három regisztrációs helyszínt jelöltek ki Montreal környékén. Az autótulajdonosok azonosító matricát kapnak, illetve katalizátorukba azonosító számot vésnek, kapcsolódó QR-kóddal.

A katalizátorlopások felderítésével kapcsolatban a rendőrség számára a legnagyobb probléma, hogy nagyon nehéz beazonosítani, az ellopott alkatrész melyik járműből származik. Az azonosító számokkal a rendőrség legalább nyomon követheti a bűncselekményeket, és nagyobb esély lesz rá, hogy a katalizátor visszakerülhet jogos tulajdonosához.

A katalizátorlopások száma az egekbe szökött Kanadában és az Egyesült Államokban, mivel az alkatrész értéke nagy, és viszonylag könnyen ellophatók. A magas padlózatú járművek, például a terepjárók és a kisteherautók különösen veszélyeztetettek, mert a tolvajok könnyen alájuk mászhatnak. A katalizátor eltávolításához pedig elég egy fémfűrész.

A katalizátorok könnyen értékesíthetők, mert több nemesfémet, köztük platinát, palládiumot és ródiumot tartalmaznak. Ezeknek a fémeknek az értéke az utóbbi időben gyakran meghaladta az aranyét.