MENÜ
2024. július 27.
Olga, Liliána
Új, különleges százforintost ad ki az MNB

Új, különleges százforintost ad ki az MNB

hvg.hu

Százéves a Magyar Nemzeti Bank, csütörtökön jön a különleges, 100 forintos érme.

A hátlapja a megszokott, de előlapjára az MNB díszes címerét nyomták. Kétmillió példányban adják ki. Jön még rajta kívül 6000 darab 50 ezer forint névértékű ezüst emlékérme is.

Speciális százforintos érmét adott ki a Magyar Nemzeti Bank alapításának 100. évfordulója alkalmából. Erről külön MNB-elnöki rendelet szól, amely a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg. Mint írják, a kibocsátás időpontja: 2024. május 16.

A rendeletből kiderül az is, hogy az érme külső része (körgyűrű) réz (65%), nikkel (15%) és cink (20%) ötvözetéből álló, a belső része (mag) réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből álló színesfémből készült.

Az érme előlapján „a középmezőben kissé excentrikusan elhelyezve a Magyar Nemzeti Bank logójának ábrázolása látható, amelyet a Magyar Nemzeti Bank által 1924-ben kibocsátott részvény díszítőkeretéből vett – kétoldalt a belső magon túlnyúló és az előlap külső szélén futó gyöngysort is megszakító – motívumrészlet vesz körül”. Az előlap szélén, felső köriratban a „MAGYARORSZÁG”, alsó köriratban – három sorba tördelve – a

100 ÉVE A FÜGGETLEN, STABIL PÉNZÜGYI RENDSZER ŐRE

felirat olvasható, az érmén jelölik az alapítási évet (1924) és kibocsátása évét (2024) is:

A hátlapja a megszokott százforintosé:

 

A rendhagyó százforintoson kívül egy ezüst emlékérmét is kibocsát az évforduló alkalmából az MNB. Az 50 ezer forint névértékű emlékérme „925 ezrelék finomságú ezüstből készült, aranyozott inlay rátéttel, súlya 100 gramm, átmérője 60 mm, széle recézett”.