MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Tükör, amely megakadályozhatja az autólopást

Tükör, amely megakadályozhatja az autólopást

autopro.hu

Az utastéri tükör is megakadályozhatja az autólopást.

 

A szemünk - pontosabban az írisz, azaz a szem szivárványhártyája – egyike azon egyedi azonosítónknak, ami alapján egyértelműen ellenőrizhető a személyazonosságunk. Hamarosan az autók utastéri visszapillantótükre is képes ellenőrizni, hogy jogosult személy ül-e a volánnál.

A visszapillantótükröket gyártó Gentex termékei világszerte ismertek. A cég fejlesztette ki korábban a fényre elsötétülő tükröket is, de számos (százas nagyságrendű) egyéb funkciót is találtak már a tükröknek a kameráktól kezdve a garázskapunyitóig. A GM volt az első, aki használta a Gentex tükörbe elhelyezett tolatókameráját 2016-ban, azóta ez az alkalmazás is egyre elterjedtebb.

Tavaly a vállalat már tükörbe helyezhető fedélzeti kamerát, azaz dashcamet is fejlesztett, de a legújabb termékük még újabb távlatokat nyithat meg az autózásban.

A Gentex biometrikus tükre első használatkor elkészíti a sofőr profilját, amíg az a tükörbe néz. Ezt követően a szem szivárványhártyájának segítségével azonosíthatóvá válik a sofőr, így ha más ülne be az autót vezetni, azt a tükör felismeri – és így megakadályozható az autó illetéktelen használata.

Biztonsági beállítások

Craig Piersma, a Gentex marketingvezetője az Autoblognak elmondta, hogy a tükör segítségével olyan paraméterek is beállíthatók, amiknek köszönhetően illetéktelen sofőrök nem juthatnak messzire az autóval – például korlátozható a sebesség vagy a megtehető távolság.

Jelenleg az ilyen biztonsági megoldásokat a kulcsok segítségével lehet beállítani, ám az autókhoz általában két kulcs jár – így az íriszleolvasó még nagyobb nyugalmat hozhat az autólopásoktól tartó sofőrök számára.

A Gentex szerint a személyspecifikus profilalkotásban további lehetőségek rejlenek, például online banki szolgáltatások használata, közösségi médiafiókokhoz való hozzáférés vagy akár egészségügyi információk tárolása is szóba jöhet.

Nagy hangsúly a kiberbiztonságon

Minden termékünk rendelkezik bizonyos fokú szoftverrel. Még az automatikus elsötétítésű tükreink is rendelkeznek algoritmusokkal a fényerőszabályozási görbék beállításához, ezért van egy szoftvermérnöki csapatunk, és a fejlesztés nagy része házon belül történik - mondta Piersma, kiemelve, hogy a Gentex komoly tapasztalattal rendelkezik a kiberbiztonság terén.

Ráadásul az okos tükrök semmi olyan adathoz nem férnének hozzá, amikhez egyébként más technológiai cégek hozzáférnek a telefonokon, vagy éppen az autók infotainment rendszerein keresztül – írja az Autoblog.