Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Tudatos vásárlás, online

Tudatos vásárlás, online

Tudatos Vásárlók Egyesülete • fotó: freepic.com

Mennyire biztonságos manapság az online adásvétel? 

Három gyakran használt online piacteret hasonlítottak össze, azok előnyeivel, hátrányaival, ezzel is segítve a döntést, hol vásároljunk, és hol adjunk el a virtuális térben.

Magyarországon három online piactér tudott gyökeret verni, a Vatera, a Jófogás és legújabban a Facebook Marketplace. Közülük a legrégebbi múltra visszatekintő Vatera elsősorban az itt fellelhető kincsekről és aukciós rendszeréről ismert, ezen található a legnagyobb termékkínálat – a céges ajánlatoknak köszönhetően. A legtöbb felhasználója a Jófogásnak van, emellett a Facebook Marketplace funkcióját is egyre többen használják. Haraszti Anikó, a Tudatos Vásárlók Egyesülete fogyasztóvédelmi szakértője szerint a Vatera és a Jófogás is könnyen áttekinthetőek és kezelhetőek, mindkettőben kilenc főkategória és alkategóriák adottak a könnyebb tájékozódáshoz, jól működő kereső segít a tájékozódásban, a hirdetés feladásában, vagy akár abban, hogy reális árat adjunk az eladásra kínált termékeknek. A Marketplace esetében nehezebb eligazodni, bár pozitívum, hogy az adok-veszek csoportok hirdetéseit is megjeleníti.

A fő kérdés sokszor az, hogy ki, miért fizet? A Vaterán az eladónak az apróhirdetési kategórián kívül (állás, jármű, szolgáltatás) minden termékcsoport esetén jutalékot kell fizetnie az értékesítés után, illetve feltöltéskor feltöltési díjat. A Jófogáson ingyenes a hirdetés, kivéve néhány egyértelműen jelölt kategóriát, ezek az állás, az ingatlan és a jármű. A Facebook Marketplace teljesen ingyenes. Kiemelésre mindhárom piactérnél lehetőség van, ilyenkor előrébb kerül a hirdetés a találati listában. A szakemberek szerint, ha várhatóan nehezebb lesz vevőt találni az eladásra szánt terméknek, az alapbeállításokat használva előnyösebb lehet a Jófogás, a Vaterán ez extra beállítást igényel. Amennyiben valamilyen retro kincset bocsátana áruba az eladó, amiről keveset tud, de vélhetően nagy lesz rá az érdeklődés, a Vatera extráira érdemes apellálni.
Alapvető kérdés, hogy mennyire bízhatunk a feltüntetett termékinformációkban. A szakmai közlemény szerint a Vatera számára kiemelten fontos a bizalom, náluk oda-vissza értékeli egymást a két fél, ami idővel növeli a bizalmat a platform felé. A Jófogáson is van már lehetőség pár hete az eladók értékelésére, illetve a Marketplace-en is hagyatkozhatunk erre, de ez csak mobilon érhető el.

A garanciáról a szakember elmondta, hogy ma már nem ritka a 3-5 éves jótállás sem, az új tulajdonos is érvényesítheti számla és jótállási jegy ellenében a jótállást. Erre mindenképpen érdemes rákérdezni. Ha magánszemélytől vásárolunk használt terméket, akkor megilleti a vásárlót az úgynevezett szavatossági jog. Ez azt jelenti, hogy az eladó felelősséget vállal azért, hogy a terméknek nincs olyan hibája, ami a vevő számára nem ismert, illetve ha egy éven belül rendeltetésszerű használat mellett a meghibásodás bekövetkezik, akkor azért helytáll. Ha a termékhez nem is jár garancia, vagy a vásárlás meghiúsul, de a termék már kifizetésre került, a Biztonságos Vásárlási Programnak köszönhetően a Vateránál 50 ezer forintig pénzvisszatérítés kérhető. A Jófogás ezt nem biztosítja, azonban pozitívum, hogy személyes árucsere pontot hozott létre.
()