MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Török színekben folytatja

Török színekben folytatja

Ághassi Attila

A világbajnok magyar kajakos, Takács Tamara a májusi olimpiai pótselejtezőnek már török színekben fog nekivágni.

 

2017-ben Takácsot választották az év legjobb magyar kajakosnőjének, miután Európa-bajnok lett az olimpiai távon, 500 méteren. Emellett a 2017-es világbajnoki címet szerző négyes vezérevezőse volt, rajta kívül Medveczky Erika, Vad Ninetta és Fazekas-Zur Krisztina ült a hajóban. A szezon végi országos bajnokságon kilenc aranyérmet akasztottak a nyakába, amelyik távon részt vett, azon az első helyen ért célba.

A 2018-as éve viszont nem sikerült a legjobban, 2019-ben pedig már javában készült a szegedi világbajnokságra, amikor a dél-afrikai edzőtáborban megkapta az értesítést arról, hogy pozitív lett a doppingtesztje. Takács azt állította, hogy megmérgezték, nem élt tiltott szerekkel, de a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) négyéves eltiltást szabott ki rá, ami 2023-ban járt le. Tavaly visszatért, de nem tudott bekerülni a magyar válogatottba.

Takács ugyanakkor nem mondott le az olimpiáról, és a nemzetközi szövetségnél (ICF) kezdeményezte, hogy török színekben vehessen részt az olimpiai pótkvalifikáción. A Telex úgy értesült, hogy az ICF ezt az engedélyt már meg is adta neki. A nemzetközi szövetség szabályai meglehetősen lazák