MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Tilia Gyógyszertár Tolnán: „Fontos, hogy senki ne essen pánikba”

Tilia Gyógyszertár Tolnán: „Fontos, hogy senki ne essen pánikba”

Takács Zsuzsa

A tél közepén járunk, és nagyon sokan küzdenek A koronavírus terjedéséről szóló hírek sokakat félelemmel töltenek el.

Vajon mennyiben fenyeget bennünket a távoli kontinensről indult járvány? Mit tehetünk a megelőzés érdekében? Mindezekről az aktuális kérdésekről Pilisi Istvánnét, a tolnai Tília Gyógyszertár vezetőjét kérdeztük meg.

– Nagyon sokan kérdeznek bennünket is a koronavírussal kapcsolatban – kezdte az elismert szakember. – El kell mondanom, hogy mi is csak az interneten elérhető információk alapján tájékozódunk. A koronavírus Kínában Vuhanból, egy tízmilliós városból indult el, itt betegedett meg a legtöbb ember. Az eddigi adatok szerint a hatalmas országban 17 ezren betegedtek eddig meg, országszerte 475-en távoztak gyógyultan a kórházakból, az áldozatok száma 361. A vírusfertőzésben meghalt, vagy súlyos tüneteket mutató emberek többsége más betegségben szenvedett, vagy idős. Kínán kívül eddig 24 országban jelent meg a vírus, és a világ legfejlettebb országai is összefogást jelentettek be a koronavírus okozta járvány megfékezésére. Thaiföldön, egy bangkoki kórházban sikeresen kezeltek koronavírusos megbetegedéseket influenza – és HIV-vírus elleni gyógyszerek kombinációjával, az első eredmények jelentős javulást mutattak.
– Szóval reménykedhet a világ a gyógyír megtalálásában. De addig mit tegyünk, mi, magyarok?
– Fontos, hogy senki ne essen pánikba. A kézmosás, kézfertőtlenítés mellett kiemelném, hogy ha nem szükséges, akkor ne menjünk közösségbe. Különösen az idős, valamilyen krónikus betegségben szenvedő emberek számára ajánlott az elővigyázatosság. Érdemes a külföldi utazásokat lemondani az érintett országokba, a különböző légitársaságok tudtommal korlátozásokat is bevezettek. A megelőzés a legfontosabb.
– A koronavírusnak szerencsére csak a híre ért hozzánk, de meghűlés, influenzás megbetegedés sajnos sokakat elért. Mit tanácsol ebben az időszakban?
– Ha már megvan a baj, tüneti szerekkel enyhítő a szenvedés. Mindig elmondom, hogy ne csak tablettákkal, hanem hagyományos módszerekkel is próbálkozzanak a betegek. Láz esetén nagyon jó a borogatás, hűtő ülőfürdő, fontos a folyadékpótlás, és a könnyű diéta. Érdemes néhány alapgyógyszert beszerezni, lázcsillapítót, toroköblítőt, görcsoldót, fájdalomcsillapítót otthon tartani. Azt tanácsolom, hogy betegség esetén kerüljék a közösséget, zárt helyen sokat szellőztessenek, és a fertőtlenítő kézmosószerek alkalmazása is sokat segíthet.
– Egy éve még arról írtunk, hogy hazánkban nem használnak szájmaszkot betegség esetén az emberek, ma pedig hiánycikk lett.
– Korábban nem terjedt el a megelőzésnek ez a módja, de tapasztaljuk, hogy egyre többen keresik és használják a szájmaszkot. Az egészség, a munkaképesség megőrzése a mai világban óriási jelentőségű. Azt tanácsolom, hogy aki teheti, feküdje ki, pihenje ki a betegséget, nehogy szövődmények jelentkezzenek, és később nagy árat fizessenek a meghűlés következményeként. Rengeteg vitamin-, és táplálékkiegészítő készítmény mellett kiemelném a gyermekek számára kifejlesztett vitaminos gumicukrot, amit örömmel vesznek be a kicsik.

TILIA GYÓGYSZERTÁR

Tolna, Alkotmány u. 24. Tel.: 74/440-462
Nyitva: hétfőtől-péntekig 8.00–18.00-ig

Változott az ügyelet: hétköznapokon 21 óráig,
2 hetente szombaton 17.00–20.00-ig,
vasárnap 17.00–20.00-ig, 17.00–20.00-ig