MENÜ
2024. július 27.
Olga, Liliána
Téves kattintással majdnem töröltek egy sok ezer milliárdos nyugdíjalapot

Téves kattintással majdnem töröltek egy sok ezer milliárdos nyugdíjalapot

hvg.hu

Nem a Google-ön múlt, hogy sikerült megmenteni egy komplett nyugdíjalapot Ausztráliában.

A techóriás ugyanis egy konfigurációs hiba miatt törölte a vállalat minden adatát a felhőszolgáltatásáról – szerencse, hogy máshol is volt mentés.

A Google törölte az ausztrál UniSuper nyugdíjalap Google Cloud-fiókját. A 125 milliárd dolláros, azaz több mint 44 billió forintos vagyont kezelő alap bő félmillió tagja körülbelül egy hétig egyáltalán nem tudott hozzáférni a számlájához – írja a The Guardian. Az egyetlen szerencse, hogy a cégnek volt biztonsági mentése egy másik felhőszolgáltatónál, így végül sikerült helyreállítani a szolgáltatást.

„Egy elszigetelt, egyedi esetről van szó, sosem történt még ilyen korábban egyetlen Google Cloud-ügyfélnél sem” – magyarázta a dolgot Thomas Kurian, a Google felhős üzletágának vezérigazgatója, valamint Peter Chun, a UniSuper első embere egy közös közleményben. Elismerve, hogy ez nem lett volna szabad megtörténjen. A Google azonosította a problémához vezető eseményeket, és „gondoskodott arról, hogy soha többé ne történhessen meg ilyesmi” – szól az ígéret.

 

A probléma hátterében egy „konfigurációs hiba” állt a Google oldalán, mely a UniSuper fiókjának teljes törléséhez vezetett.

Az ügyben így végül egyetlen ügyfélt sem ért anyagi kár, de így is rávilágít arra, hogy mekkora veszélyben lehet az, aki csak egy helyen tárolja minden adatát. A UniSupernek az volt a szerencséje, hogy máshol, egy másik szolgáltatónál is tárolt mentést – de nem biztos, hogy ezt minden cég ki tudja gazdálkodni.