MENÜ
2024. július 27.
Olga, Liliána
Testmozgás: mikor, mennyit?

Testmozgás: mikor, mennyit?

alapitvany.generali.hu

A sportnak számtalan pozitív hatása van, és ehhez nem szükséges élsportolónak lenni.

A testmozgás „gyógyszer”, ami egészséget, örömet, magabiztosságot, társaságot ad, rendszert hoz a gyermekek életébe, sőt abban is segít, hogy jobban teljesítsenek az iskolában. A sportnak számtalan pozitív hatása van, és ehhez nem szükséges élsportolónak lenni.

De vajon mennyi az a mozgásmennyiség, ami elegendő, ajánlatos? A Generali Egészségügyi magazin arról ír, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az 5-17 éves gyermekek számára naponta átlagosan 60 perc mérsékelt, vagy erősebb intenzitású, lehetőleg aerob tevékenység ajánlatos. Legalább hetente háromszor a csontozat és az izomzat erősítését célzó mozgásforma javasolt, ezenkívül a passzív, ülő életmód elkerülése, a képernyő előtt töltött idő minimalizálása.
Aerob mozgásforma a bringázás, gyaloglás, túrázás, futás, harcművészetek, foci, kézi-és kosárlabda, torna, stb.
Izomerősítésre jó az akadálypálya, játszótéri eszközök használata, fáramászás, falmászás.
A csontozat erősítése történhet ugrókötelezéssel, futással, ugróiskolával, tornával, teniszezéssel.
Bármelyik sport vagy mozgásforma mellett döntsenek, lényeg, hogy élvezze a gyermek, tanuljon belőle, és nap mint nap megtapasztalja elő-
nyeit. A pozitív hatásoknak és élményeknek köszönhetően életének részévé válik a sport, és nagyobb az esély arra, hogy felnőttként is kitart az aktív életmód mellett. A fent leírtak ugyanis nagyszerűen alkalmazhatók és adaptálhatók minden korosztály számára, természetesen a fizikai adottságok, a kor és egészségi állapot függvényében.