Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Szükség lesz az 50 ezres bankjegyre az infláció miatt?

Szükség lesz az 50 ezres bankjegyre az infláció miatt?

index.hu

Lassan olyan mértékű az infláció, hogy felmerül a kérdés, hogy be kell-e vezetni új 50 ezres bankjegyet.

A legutóbbi inflációs adatok szerint több mint húsz éve nem söpört végig ekkora mértékű infláció a magyar gazdaságon. Az elemzők most már inkább 15 százalék körül várják az éves pénzgyengülés mértékét. Ilyenkor a jegybank a fizetési forgalom könnyítése érdekében dönthet úgy, hogy új címletet bocsát ki a bankjegyek sorában – ahogy arról a 24.hu beszámolt. A jelenleg forgalomban lévő legnagyobb címlet Magyarországon a 20 ezres, amit 2001-ben vezettek be.

Amikor a legnagyobb címletünk bevezetésre került, akkor a GDP 70 százalékos növekedési pályán volt, és a növekvő készpénzforgalommal magyarázták a forgalomba helyezését. Az elmúlt 21 évben a forgalomban lévő készpénzállomány megnyolcszorozódott, a nominális GDP a háromszorosára nőtt. Az 1990-es adatokhoz képest 2001-ben 682 százalékos, 2021-ben pedig 1430 százalékos pénzromlás volt.

Tehát a 20 ezres kibocsátásakor közel hétszeres volt a drágulás a kilencvenes évek legelejéhez képest, tavaly pedig már bő 14-szeres. Tény, hogy a kilencvenes évek közepén az infláció a 10–23 százalékos tartományban mozgott, ezzel szemben az elmúlt években a 2–5 százalékos sávban, de éppen a mostani évben lépünk 10 százalék fölé – teszik hozzá az elemzésükben.

EZÉRT ARRA LEHET KÖVETKEZTETNI, HOGY A KÖRÜLMÉNYEK MIATT KÉTSÉGTELENÜL LENNE A LÉTJOGOSULTSÁGA AZ ÚJ CÍMLET BEVEZETÉSÉNEK.

A lap megkereste a Magyar Nemzeti Bankot ezzel kapcsolatosan, akik azzal érveltek az új címlet bevezetése ellen, hogy időközben elterjedtek az elektronikus pénzügyi fizetési megoldások, ami indokolatlanná teszi a változást. Kérdésükre az alábbi választ küldték: „Az MNB Monetáris Tanács által jóváhagyott, hatályos készpénzes stratégiájában nem szerepel a jelenlegi bankjegy- és érme-címletstruktúra megváltoztatása. A készpénzforgalmi igényeket a jelenlegi bankjegycímletek megfelelően kielégítik, a nagy értékű fizetések lebonyolítására Magyarországon az azonnali fizetési rendszer, illetve az elektronikus fizetési infrastruktúra megfelelő lehetőséget biztosít.”

TEHÁT A JEGYBANK SZERINT NINCS ITT AZ IDEJE ÚJ CÍMLET BEVEZETÉSÉNEK.

A válaszuk alapján nem is lesz rá már soha szükség, hiszen az internetes utalások miatt a készpénzmentes tranzakciók átvették a nagyobb értékű ügyletek bonyolítását. Ennek egy kicsit ellent mond, hogy a készpénzállomány mértéke azt jelzi, hogy sokan továbbra is bőven használják ezt a fizetési módot: a jegybank felmérése szerint 2020-ban 5,3 milliárd pénzforgalmi tranzakció zajlott, és ennek kétharmadát változatlanul a készpénzes fizetés tette ki.