MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Szomszédjainknál a határzár lesz az utolsó intézkedés

Szomszédjainknál a határzár lesz az utolsó intézkedés

vg.hu

Ausztria, Csehország és Szlovákia el kívánja kerülni a határok lezárását a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése ellenére.

Wolfgang Sobotka, az osztrák, Boris Kollár, a szlovák és Radek Vondrácek, a cseh törvényhozás elnöke vasárnap találkozott az alsó-ausztriai Grafenegg kastélyában.

Magyarország a hét végén jelentette be, hogy keddtől korlátozza a külföldiek belépését.

Külföldiek csak indokolt esetben jöhetnek Magyarországra, de a szeptember 24-i Európai Szuperkupa-döntő miatt külön rendeletet ad majd ki a kormány.
A találkozó után Boris Kollár közölte, hogy megvitatták ezt a kérdést, és a határok lezárása az utolsó intézkedés, amelyet meg kívánnak hozni – jelentette a TASR szlovák hírügynökség. Kollár biztosította osztrák tárgyalópartnerét, hogy a szlovák ápolók a jövőben korlátozás nélkül utazhatnak Ausztriába.

Wolfgang Sobotka nagyra értékelte a három ország együttműködését, és hangsúlyozta, hogy a SARS-CoV-2 nevű koronavírus okozta Covid-19-betegség elleni sikeres harchoz szükség van a rendszeres egyeztetésre.

A fehéroroszországi hatóságok intézkedéseivel kapcsolatban az osztrák házelnök megdöbbenését fejezte ki, és szükségesnek nevezte, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a fehérorosz néppel és a civil társadalommal.