MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Száz évesen is autót vezet

Száz évesen is autót vezet

hvg.hu

Candida Uderzo azt mondja, szeret önellátó lenni, és nem szeretné, ha a fia furikázná mindenhová.

Az elmúlt években Candida Uderzo már a harmadik 100 éves Olaszországban, akit alkalmasnak tartottak az autóvezetésre, ezért megújították a jogosítványát. A nő egy sikeres látásvizsgálat után ülhet továbbra is a volán mögé.

A jogosítvány megújítása után nemcsak boldognak, hanem szabadnak is érezte magát. A Corriere della Sera című lapnak azt mondta, szerencsés, hogy 100 évesen is egészséges, nem szed gyógyszert, altatót is csak nagy ritkán. Újságot szemüveg nélkül olvas.

Candida Uderzo azt mondja, szeret független lenni, és nem akar a fiára támaszkodni, ha el akar jutni valahová.

Európában Olaszország büszkélkedhet a legtöbb 100 évessel, egy májusi felmérés szerint jelenleg 20 456 száz éven felüli él az országban. 2019-ben a számuk 14 456 volt, vagyis egyre többen vannak.

A 80 év felettieknek kétévente újítják meg a jogosítványát.

Tavaly egy szicíliai 100 éves azzal ünnepelte meg a jogosítványa megújítását, hogy vett egy új autót, és azzal is büszkélkedett, hogy soha nem volt egyetlen balesete sem.

Candida Uderzo azt mondja, az egyetlen bánata az, hogy viszonylag fiatalon vesztette el a férjét. „De úgy döntöttem, hogy ha én életben maradtam, akkor a lehető legjobban ki fogom élvezni az életet” – mondta az olasz lapnak. A gyászában az segítette, hogy nagyon sokat sétált.