MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Szabályozzák, hogy pontosan hogyan kell kiszállni egy autóból

Szabályozzák, hogy pontosan hogyan kell kiszállni egy autóból

vezess.hu

2022-ben egy sor új közlekedési szabály érvénybe lépett az Egyesült Királyságban.

M közül talán az a legérdekesebb, mely meghatározza, hogyan is kell kiszállni az autóból. A január 29-én érvénybe lépett 239-es szabály egészen pontosan úgy szól, hogy a kocsi ajtaját az attól távolabb eső kézzel kell kinyitni: ez nálunk azt jelentené, hogy egy balkormányos autóban a sofőrnek jobb kézzel kellene ajtót nyitnia, a szigetországban pedig értelemszerűen fordítva, bal kézzel kell ezt megtenni.

A holland fogásnak nevezett dolog lényege, hogy a plusz testfordulattal hátra is néz az ember, így nem vaktában nyitja ki az autó ajtaját, hanem csak előzetes körültekintést követően. Ezzel elsősorban a kerékpárosokat szeretnék megvédeni, akiket a leginkább veszélyeztet az, hogy épp előttük, féktávolságon belül vágja ki valaki az ajtót.

A szabály nemcsak a sofőrökre vonatkozik, hanem az autó minden utasára, hiszen ők is veszélybe sodorhatják a bringásokat egy óvatlan ajtónyitással. A döntéshozók szerint így jelentősen csökkenthet majd az ilyen jellegű balesetek, sérülések száma – utóbbiból úgy félezer volt egy év alatt az Egyesült Királyságban.

Azok, akik nem alkalmazzák a holland fogást, akár 1000 fontos (430 ezer forintos) pénzbírságot is kaphatnak, amennyiben emiatt okoznak sérülést egy gyalogosnak vagy egy kerékpárosnak.