Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Sótűrő gabonák?

Sótűrő gabonák?

agroinform.hu

Ázsia-szerte egyre jobban beszűkül az ottani alapgabonának számító rizs termesztésének lehetősége.

A phys.org/news hírportál május elején arról tudósított, hogy a Göteborgi Egyetem kutatói – a sótűrésért felelős gének azonosítása révén – fokozottan sótűrő rizsfajtákat hoztak létre bangladesi termesztők részére.

A sótűrés génjének felfedezése forradalmi változást jelenthet a térség rizsellátása szempontjából, mivel ilyen fajtákra nagy szükség van, ugyanis Ázsia-szerte egyre jobban beszűkül az ottani alapgabonának számító rizs termesztésének lehetősége.

A rendkívül sűrűn lakott Banglades tengerpart-közeli területein pedig a sótűrés a termesztés alapfeltételét jelenti, mivel a tengervíz áradása naponta akár 2.000 hektár terület termőképességét csökkenheti minimumra, és ez a veszély a világ számos országának, illetve körzetének a termését is fenyegeti.

A rizstermesztésre alkalmatlan területeken Bangladesben inkább búzát termesztenek, amelynek helyi fajtáiból a svéd kutatók – mintegy 2.000 svédországi vonalat is felhasználva – az eredeti fajtáknál egy háromszor nagyobb szemű és jobb csíraképességű mutánst állítottak elő.

A következő lépésben a kutatók a sótűrés génjét a rizsből a búzafajtákba is megpróbálják átültetni. Ha ezt sikerül a gombák elleni rezisztenciát hordozó génnel is megvalósítani, az hatalmas megtakarítást jelenthet a gombaölő szerek használatának csökkentése révén. A kísérleteket még finomítani kell, de az új fajták komoly áttörést jelenthetnek a magasabb sótartalmú talajok rizs- és búzatermesztési hasznosításában.