MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Sokat tud és messzire visz az elektromos pickup

Sokat tud és messzire visz az elektromos pickup

Svékus Gergő

Komoly menetdinamikát, jelentős hatótávolságot és praktikus variálhatóságot kínál.

Hirtelen felpörögtek az események a Fisker háza táján. Az Ocean szabadidőjármű után először a Ronin ötüléses kabrióval helyezte magát a figyelem középpontjába, majd most néhány alapadatot közölt az Alaska névre keresztelt elektromos platós kisteherautóról.

A 75 vagy 113 kW-os akkumulátorral rendelhető, ennek megfelelően 340-550 kilométeres hatótávolságot és 3,9 – 7,2 másodperc körül mozgó 0-96 km/óra gyorsulást kínáló Alaska olyan különleges szolgáltatásokkal hökkenti meg a világot, mint a világ legnagyobb pohártartója, a tetőkárpiton kialakított kalaptartó, a kifejezetten melós kesztyűkre tervezett tárolórendszer, vagy az első utasülés előtti íróasztal.

Mindezeken túl a világ legkönnyebb és legfenntarthatóbb elektromos pickupjának ígéri a 20-22 colos kerekekkel rendelhető, 5,3 méteres járművet – hogy pontosan mit értenek fenntarthatóságon, remélhetőleg kiderül a 2025 elejére időzített gyártásindítás előtt.



De akkor lássuk a címben beharangozott lényeget: az alaphelyzetben 1373 mm-es (4,5 láb hosszú) plató 2288 mm-re (7,5 lábra) bővíthető a hátsó ülések mögötti válaszfal leengedésével. Ennek a lemeznek a függőleges elmozdítását az akkucsomagok kialakítása tette lehetővé – hasonló megoldást alkalmaztak a szintén ígéretes, de egyelőre minden konkrétumot nélkülöző Pear városi crossover csomagtér-ajtajánál. Az eltűnő válaszfalra felülről védőlemez simul.

Ha ennél is hosszabb rakfelületre van szükségünk, lenyithatjuk a motoros mozgatású hátfalat, valamint eltakaríthatjuk az útból a hátsó üléssort. Ilyenkor az alaphelyzetnél több mint kétszer hosszabb, 2806 mm-es (9,2 láb) felületre rakodhatunk. Mindkét üléssort felhajtható elem óvja a sérülésektől. Ha ennyi hely sem elegendő a cuccainknak, az orrban hőszigetelt csomagtartót találunk, illetve nyilván vontatni is lehet majd az Alaskával, de ennek a részletei még nem ismertek.