MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Sofőrmentes autó hozhatja a hamburgert

Sofőrmentes autó hozhatja a hamburgert

vezess.hu

Autonóm taxi- és futárszolgáltatás megvalósításán dolgozik a Toyota.

Az Uber autonóm mobilitási részlegét tavaly felvásárló Aurora, a Toyota és annak technológiai beszállítója, a Denso nagy fába vágta a fejszéjét: robottaxikat fognak fejleszteni, kizárólag flottás felhasználóknak.

A droszton leintett taxiban tehát továbbra is hús-vér sofőr fog ülni, de a különböző személyszállítással és ételkiszállítással foglalkozó cégek logisztikai programját alaposan átírhatja az új program.

Megérkeztünk, tessék kiszállni! Az önvezető taxiban fontos az ügyféllel való hatékony kommunikáció.

A hardvert a Denso szállítja, az autók Toyota Sienna kisbuszok lesznek, az okosságot – azaz az önvezető szoftvert, illetve a szenzorok adatait feldolgozó programokat – pedig az Aurora adja. Várhatóan lízingelni, nem pedig megvásárolni lehet majd a sofőrmentes autókat, de hogy mikortól, az egyelőre nem ismert.

Állítólag még az év vége előtt megkezdődnek a járművek közúti tesztjei, ami a hasonló projektek tapasztalataiból kiindulva még többéves fejlesztési ciklust feltételez. Ha viszont elkészülnek, a futár- és taxicégek után a távolsági fuvarozásban is szerephez juthat a technológia.

Az orosz Yandex internetes óriás 2018-ban mutatta be önvezető taxiját