MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Rükvercben siklott a világbajnoki futamon

Rükvercben siklott a világbajnoki futamon

telex.hu

Hátrafelé sízéssel védett ki egy nagy bukást a francia versenyző a világbajnoki futamon.

Az olaszországi Cortinában olyan lesiklópályára vitték a férfi mezőnyt, amelyen korábban még világkupafutamot sem rendeztek, csak az olaszok ismerhették az országos bajnokságukról. Ez talán még nem is jelentett volna nagy problémát, de a szervezőknek nem sikerült megtalálniuk az ideális tűzést. Attól tartva, hogy az egyik ugratóra túl nagy sebességgel érkeznek a sízők, a szakágtól szokatlan lassító íveket tettek. A sebességvesztés miatt aztán szinte el sem tudtak ugrani a versenyzők, azért küzdöttek, hogy egyáltalán a léceiken maradjanak.

Az elsőként lecsúszó Vincent Kriechmayrnak is voltak gondjai, de végül nyerőnek bizonyult a menete. Győzelme csupán egy századon múlt, a másodikként rajtoló Andreas Sander síelt váratlanul jól, a németet a top 10-be sem nagyon várta volna senki. Ellentétben a kétszeres olimpiai bajnok Matthias Mayerrel, aki nem tudott egy kaput bevenni, így kiesett a versenyből, a hazai favorit Dominik Paris sok tempót veszített egy vészfékezés miatt. A szakág korszakos zsenije Beat Feuz is megszenvedte a vonalvezetést, de az alsó szakaszon sokat tudott javítani, így 18 századmásodperccel a harmadik lett.

A futam legnagyobb bravúrját némi szerencsével a francia Muzaton mutatta be, aki inkább síkrosszban látható akrobatikus mozdulattal maradt talpon úgy, hogy legalább száz kilométer per órával száguldott. Muzaton túlzottan bedőlve majdnem a földre került, de aztán egy bucka úgy megdobta, hogy ugyan hátramenetbe fordult, de a léceire érkezett. A bravúr láttán a célban várakozó Kriechmayr is csak tapsolni tudott.

Muzaton nem először védett ki különleges módon bukást, egy héttel a világbajnokság előtt, a Garmisch-Partenkirchen-i világkupán hozott össze szokatlan jelenetet. Egy bukás után az oldalán csúszott, de még sikerült neki azzal a lendületettel visszaállni a léceire.

A német Romed Baumann, aki szuper-G-ben második volt Cortinán, lejött a pályán, de a célban nem tudott időben lefékezni, és belecsapódott a gumifalba, végül úgy kellett kiszedni alóla.

Kriechmayrnak remekül sikerült a világbajnoksága, csütörtökön megnyerte a szuper-G-t is, így már két aranyérme van az osztráknak.

A lesiklásban két magyar is indult Izraelt képviselve, Szőllős Barnabás a 30., Szőllős Benjámin a 34. helyen végzett.