Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Remetelak

Remetelak

player.hu / Ujlaky István

Olyan kabinházat tervezett az olasz llabb stúdió, ami a lehető legkevésbé piszkál bele a természetbe.

 A helyszín a Trebbia-völgy az Appenninek szívében, távol a nagyvárosoktól. A The Hermitage (remetelak) nevű projekt pedig egy tizenkét négyzetméteres faház, természetes anyagokból, és bár lehetne, nincs közművekre csatlakoztatva, az inspirációt pedig a japán teaházak és a skandináv erdei menedékek adták hozzá.

A bejáratból még csak sejteni lehet, mi vár ránk odabent: a rétegelt falemezekből készült ház bejárattal szembeni csupa üveg oldala a mokány hegyekre néz, úgyhogy tökéletes meditációs helyszín.

 

De ez még nem elég, odakint egy négy négyzetméteres, délkeletre néző terasz is vár, ahol közvetlen közelről tárul elénk a táj, és áramlik a tiszta levegő. Az már csak ínyenceknek fontos, hogy az ablakkiosztás folytatódik a terasz fölötti pergolán, majd később a tetőn is – csak ott már a fém zárólemezt napelemek fedik, így a mini jógaközpont teljesen autonóm üzemmódban képes működni.

A terasz keleti oldala sűrűbben deszkázott, tehát reggel árnyékol, hogy tovább alhassanak a kabin lakói.
Másfelől egy nyugatra néző ablak gondoskodik arról, hogy világosabb legyen a ház, és más irányban is lehessen gyönyörködni a tájban.

A szerkezetet négy talajcsavar emeli el a hegyoldaltól, a házba egy keskeny pallón át lehet bejutni. Luca Scardulla, a llabb egyik alapítója a szerkezet egyszerűségét, a talajra és a környezetre gyakorolt minimális hatást, és a helyben könnyen beszerezhető, természetes anyagok használatát emelte ki, és azt, hogy „a remetelak visszahelyezi az embert a természetbe, a tájba való beavatkozás nélkül”.

Scardulla szerint az egyszerű, moduláris szerkezet könnyen adoptálható az adott helyi körülményekhez, és skálázható. Van egy apró fürdőszoba és egy lehajtható ágy is, míg a lécek elhelyezése számtalan fény- és árnyékmintát rajzol a beltérbe az év folyamán.

 „Különös gondot fordítottunk a belső térre: a rugalmasan alakítható, könnyed, minimalista berendezés segíti a békés szemlélődést” – magyarázta a stúdió másik alapítója, Federico Robbiano. A llabb két alapítója számára nemcsak a helyszín miatt volt különleges ez a projekt: a lehető legtöbb tudást akarták vele átadni a munkatársaiknak.

Scardulla és Robbiano közös pályafutása 2013-ban indult egy genovai garázsban, amelyet asztalosműhellyé alakítottak. Eredetileg egyedi bútorokat terveztek és gyártottak, majd idővel egyre több építészeti munkát vállaltak, de a „kézműves hozzáállást” – a részletekre odafigyelést és az építési folyamat követését – mindmáig megőrizték.

2021 nyarán tehát a teljes llabb csapat részt vett a Hermitage megépítésében. A házat áprilistól júliusig tervezték, míg maga az építés mindössze két hét volt augusztus első felében. Összesen hetven Okoumè rétegelt falemezt használtak (melyek ellenállóbbak az időjárás viszontagságaival szemben), háromféle vastagságban (15, 20 és 30 mm), betonra egyáltalán nem volt szükségük.

A homlokzatot távtartó lécekre szerelték, hogy a homlokzat és a fal közti légrés javítsa a szigetelési teljesítményt. A napelemeket akkura csatlakoztatták, a ház semmilyen közműhöz nem csatlakozik (meglepő is lenne a hegylánc kellős közepén), komposztvécével és víztartályokkal szerelték fel. De a legfontosabb, hogy jól szolgálja az eredeti célt: kiválóan lehet benne jógázni/teázni/olvasni/meditálni:


Helyszín: Trebbia-völgy, Olaszország
Építészet: llabb
Projektcsapat: Federico Robbiano és Luca Scardulla, valamint Alberto Righetti és Simone Camera
Építés éve: 2021. augusztus első fele
Paraméterek: beltér: 10,5 m², erkély 4 m², szélesség: 3,15 méter, hosszúság: 5,5 méter, talajszint feletti magasság: kb. 3 méter.
(Fotók: Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo)