MENÜ
2025. július 12.
Izabella, Dalma
„Piszkos tizenkettő

„Piszkos tizenkettő" – növényvédő szerek maradványa zöldségben, gyümölcsben

mindmegette.hu /Balogh-Nagy Elizabet

A növényvédő szerek maradványait nagy arányban tartalmazó gyümölcsök között több kedvencünk is szerepel.

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása kulcsfontosságú a kiegyensúlyozott táplálkozásban – ez nem újdonság. Az viszont már kevésbé ismert, hogy ezen élelmiszerek egy része növényvédő szerek maradványait tartalmazhatja, amelyek hosszú távon veszélyeztethetik az egészséget.

Az amerikai Environmental Working Group (EWG) évente közzéteszi az úgynevezett „piszkos tizenkettő” (dirty dozen) és a „tiszta tizenöt” (clean fifteen) listákat, amelyek segítenek eligazodni abban, mely élelmiszerekre érdemes nagyobb körültekintéssel figyelni – vagy akár biotermékekkel helyettesíteni – az esetleges növényvédő szerek maradványai miatt. A 2025-ös útmutató alapján íme a „legpiszkosabb” zöldségek és gyümölcsök listája.

Mit jelent a dirty dozen és clean fifteen lista?

Az EWG az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) vizsgálatai alapján évről évre rangsorolja az élelmiszereket a peszticidtartalmuk alapján. A 2025-ös jelentésben 47 különféle gyümölcs és zöldség 53 692 mintáját elemezték. Ezeket a termékeket fogyasztás előtt megmosták vagy meghámozták – vagyis a kimutatott növényvédő szerek nem csupán felületi szennyeződések.

Újdonságnak számít, hogy az idei jelentés már nemcsak a növényvédő szerek számát, hanem toxicitásukat is figyelembe veszi. Vagyis azt, mennyire ártalmasak az adott anyagok az emberi szervezetre, különösen a fejlődő gyermekekre és a hormonháztartásra nézve.

A 2025-ös „piszkos tizenkettő” – a legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök
Az alábbi termékek több mint 95%-ában kimutatható mennyiségű növényvédő szert találtak – gyakran egyszerre többfélét:

spenót
eper
kelkáposzta, leveles kel, mustárlevél
szőlő
őszibarack
cseresznye
nektarin
körte
alma
szeder
áfonya
burgonya
+ kaliforniai paprika és csípős paprika

+ zöldbab

A szeder- és burgonyaminták többségében a vizsgált termékek 90-93%-ában potenciálisan veszélyes vegyszereket találtak, köztük a klórprofámot – amit az EU már 2019-ben betiltott.

A „tiszta tizenöt” – amiket biztonságos fogyasztani

A clean fifteen listán szereplő gyümölcsök és zöldségek többségében (közel 60%-ban) egyáltalán nem találtak kimutatható növényvédő szert.

avokádó
ananász
kukorica (friss és fagyasztott)
papaya
hagyma
édesborsó (fagyasztott)
spárga
káposzta
görögdinnye
karfiol
banán
mangó
sárgarépa
gomba
kiwi

A banán az egyik legalacsonyabb toxicitással rendelkező termék lett 2025-ben.

Milyen veszélyeket rejthetnek a növényvédő szerek?

A kutatások szerint a növényvédő szerek – különösen, ha keverednek – összefüggésbe hozhatók hormonrendszer-zavarokkal, termékenységi problémákkal (pl. alacsonyabb spermiumszám, csökkent petefészekfunkció), idegrendszeri fejlődési károsodással gyermekeknél, szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint a daganatos megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának növekedésével.

Az EWG szerint a hagyományosan termesztett termékek sok esetben egyszerre többféle vegyszert is tartalmaznak – ez a kombinált hatás a legnagyobb rizikófaktor.

Mit tehetünk ellene?

Az eredmények bár ijesztőnek tűnnek, semmiképp se hagyjuk ki a zöldségek-gyümölcsök fogyasztását az étrendből. A kutatások szerint a növényvédőszer-maradványok kockázatai nem múlják felül a növényi alapú táplálkozás előnyeit. Ugyanakkor a nagyon alapos tisztítás – különösen a fenti tizenkettő élelmiszer esetében – elengedhetetlen, és van egy remek módszer, amellyel a szennyeződések egyszerűen eltávolíthatók.

Szódabikarbónás mosás
Oldjunk fel 1 teáskanál szódabikarbónát 2 csésze hideg vízben.
Áztassuk benne az adott zöldséget, gyümölcsöt 5-10 percig.
Öblítsük le alaposan, hogy ne maradjon keserű utóíz.
Szárítsuk meg, és csak ezután fogyasszuk el, vagy tegyük el.
Az is jó megoldás, hogy ha tehetjük, biozöldséget és -gyümölcsöt választunk, vagy a tiszta tizenötös listán szereplő élelmiszereket részesítjük előnyben.