Ősrégi recept, amit diétázók is ehetnek: bizánci sajttorta
Hogyha valami igazán különleges, mégis könnyű és egészséges csemegére vágyunk.
Kevesen gondolnák, hogy már az ókorban is fogyasztottak sajttortát. Pedig ez a valóság, hisz a világ legrégebbi, 1000 éves sajttorta receptje egyenesen Bizáncból származik.
Hogyha valami igazán különleges, mégis könnyű és egészséges csemegére vágyunk, a sajttorta mindig jó választás. Meglepő, de ez a kedvelt sütemény nem amerikai találmány, hisz már az ókorban is fogyasztottak hasonló ételeket. Elhoztuk a világ legrégebbi sajttorta receptjét, mely kulináris időutazásra invitálja az ízlelőbimbókat.
A legtöbb történelmi recept bonyolultan elkészíthető, nehezen beszerezhető hozzávalókból készül. Erre az ősi sajttortára szerencsére nem ez jellemző. Nagy szó ez, tekintve, hogy eredetileg egy római áldozati sütemény volt, melyet Cato jegyzett fel De Agri Cultura című művében, mely később a Római Birodalom valamennyi részén kedvelt édességgé vált.
A Keletrómai Birodalom területén aztán a helyi konyha szokásai, hozzávalói alakították, népszerűségét pedig jól jelzi, hogy Bizáncban is előszeretettel sütötték.
Amellett, hogy egyszerű elkészíteni, értékes fehérjeforrás, természetes cukrokat tartalmaz, tehát diétabarát, elkészítése a középkori konyha szokásait követi. Lássuk hát az 1000 éves sajttorta receptet!
Bizánci sajttorta recept
Az 1000 éves sajttorta hozzávalói:
500 ml ricotta sajt
3 db nagy tojás
250 ml méz + egy kevés a locsoláshoz
2 ek búzaliszt vagy búzadara
csipet só
1 kk mák és szezámmag díszítéshez
1 tk Fahéj, rózsavíz vagy szőlőmustszirup opcionálisan
A bizánci sajttorta elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra
2. Egy tálban alaposan verjük fel a sajttorta alapjául szolgáló ricottát.
3. A felvert sajthoz adjuk hozzá a három tojást, a mézet, a lisztet, valamint a sót és keverjük egyenletesre.
4. A kész masszához adjuk hozzá az opcionális ízesítőket.
5. Tegyük a tésztát egy kivajazott tepsibe.
6. Süssük 50-60 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz, a közepe pedig puding-szerűen remeg.
7. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk, míg teljesen ki nem hűl.
8. Magvakkal megszórva és mézzel meglocsolva tálaljuk.











