MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Pilótaengedély nélkül lehet repülni az egyszemélyes légi járművel, ha ultra könnyű

Pilótaengedély nélkül lehet repülni az egyszemélyes légi járművel, ha ultra könnyű

raketa.hu

Jövő év augusztusától az első tulajdonosok már szabadon repkedhetnek saját légi szállítóeszközükkel.

A Dragon RotorX eVTOL-ja a korábban bemutatott Jetson One-hoz nagyon hasonló szerkezetű és működésű légi jármű, csak egy fokkal talán még egyszerűbb: összesen csak egy személy szállítására alkalmas, 20 perc a menetideje egy feltöltéssel, nyolc rotorral működik, amelyeket 16 kW-os motorok hajtanak és joystickkal irányítható, kivéve a leszállás idején, amit automata üzemmódban is végre tud hajtani. A Szövetségi Légügyi Hivatal besorolása szerint a jármű még éppen hogy befér az ultrakönnyű kategóriába, így nem szükséges engedély a használatához.

A meghatározás szerint az ultrakönnyű légi eszközök közé sorolhatóak azok a járművek, amelyek sebessége nem haladja meg az 55 csomót, azaz 101,9 km/h-át, a súlya pedig 115 kilogrammnál kevesebb üres állapotban. A RotorX maximális tempója kicsivel több 100 km/h-nál és nem is túl nehéz, köszönhetően a rendkívül egyszerű struktúrájának. A könnyű szerkezet hátránya, hogy nem bír el túl nagy terhet, ezért a pilóta súlya sem haladhatja meg a 113 kilogrammot, valamint a jármű spártai kialakítása sem feltétlenül nyújtja a legnagyobb védelmet, bár a gyártócég olyan elemeket (például ejtőernyőt) is pakolt az eszközbe, ami segíti a pilóta védelmét baj esetén.

A jármű már előrendelhető 100 000 dollárért (37,8 millió forintért) és a kiszállítást jövőre kezdi meg a Dragon. Az Egyesült Államokban nem szükséges pilótaengedély a RotorX-szel való repüléshez, de azért bizonyos szabályok vonatkoznak a használatára: többek között kötelező a zsúfolt területeket elkerülni vele és nem lehet utast szállítani rajta, bár erre úgysem lenne elég hely a járművön. A RotorX a megrendelőkhöz készlet formájában érkezik, vagyis maguknak kell majd összeállítaniuk, de a biztonság kedvéért a cég lehetővé teszi a telephelyükön való közös összeszerelést és a működtetéséhez szükséges tréninget is.