MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Pékek Ditróból

Pékek Ditróból

hvg.hu / Kovács Bálint

Az Erdélyben lemigránsozott és elüldözött pékekről készült film.

Az R.M.N. című román film a magyarok lakta faluban 2020-ban megesett történetről szól. A rendező interjút adott a hvg360-nak.

Nagy reneszánsza vannak, hogy azt hisszük, valamiféle dicső múlt örökösei vagyunk, ennélfogva pedig dicső jövőben is lesz részünk: így van ez Amerikától kezdve Olaszországon és Franciaországon át Ausztriáig és tovább, mivel a populizmussal nagyon könnyen ki lehet aknázni a kritikai gondolkodás hiányát, ami a rosszabb oktatásából adódik.

Így fogalmazott a hvg360-nak adott interjújában a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmjéért cannes-i filmfesztivál fődíjával, az Arany Pálmával kitüntetett román filmrendező, Cristian Mungiu.

A kortárs román film talán legnevesebb alakja új, R.M.N. című filmjének magyarországi bemutatója apropóján adott interjút a hvg360-nak. A film valós történet alapján született: témáját az a 2020-as eset adja, amikor az erdélyi Gyergyóditró lakosai „migránsmentes Ditrót akarunk!” felkiáltással támadták és végül el is üldözték a településről azokat a Srí Lanka-i pékeket, akiket a helyi üzem kényszerült felvenni, mivel helyben nem talált elég jelentkezőt az állásokra.

Mungiu azt mondta: az R.M.N. elsősorban nem az erdélyiekről vagy a magyarokról akar szólni. „Az emberek ilyenek: az ösztönök és a túlélés vágya keveredik az empatikus oldalunkkal.

https://hvg.hu/kultura/20230213_erdely_migrans_pekek_cristian_mungiu_interju_rmn_roman_film

 

/Forrás hvg360 /