MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Oldalfalból terasz

Oldalfalból terasz

vezess.hu

Varázslatos lakóteret rejt ez a hétköznapi teherautó.

Mitsubishi Fuso Canter áruszállítót eddig nem éppen a lakó-teherautóként tartották számon. A 3,5-8,55 tonnás össztömegben készülő jármű alapvetően nappali fülkével gördül le a gyártósorról. Felépítménye független a kabintól, és a megrendelő igényei alapján hűtős, ponyvás vagy merev oldalfalú változatban is készülhet. Könnyen lehet, hogy a tokiói székhelyű Dream Drive-nak köszönhetően a jövőben másképpen fogunk gondolni a Canterre.

A lakóautók építésével és átalakításával foglalkozó cég ugyanis egy olyan lakó-teherautót alakított ki ebből a modellből, amely komoly karrier elé nézhet. A jármű frappánsan a NomadPro elnevezést viseli. Az alkotók célja egy olyan élettér kialakítása volt, amely lényegében otthonként vagy akár ideiglenes lakóhelyként tud funkcionálni. Bármennyi ideig, kinek egy hétig, kinek egy hónapig. Éppen ezét törekedtek arra, hogy a lehető legotthonosabb lakó-teherautót hozzák létre.

A természetközpontúság régóta a japán dizájn középpontjában áll, így a felépítményben kialakított lakótérben főként természetes alapanyagokat használtak. A padló például bambuszburkolatot kapott, az ülőhelyeket pedig a tatamiból készítették el, míg a zuhanyzóban hinokifából készült fürdőszék, valamint egy japán szaunadézsa is megtalálható. A Fuso Canter lakóautó igazi erőssége azonban nem ez, hanem a flexibilisen variálható belső tér. Az egyik ülőalkalmatosság, valamint az asztal fiókként húzható ki az oldalsó szekrényből. Ugyanitt azonban egy kétszemélyes ágy is kialakítható. A felépítmény hátsó részében – ott, ahol általában a nyitható hátfal kap helyet – egy jól felszerelt, mosogatóval ellátott konyhát is kialakítottak.

A tervezők törekedtek arra, hogy jó idő esetén a lakótér teljes mértékben kinyitható legyen. Ennek érdekében a tetőt például háztetőalakba lehet állítani, az oldalfalból pedig kvázi teraszt lehet varázsolni, maximálisan kiaknázva ezáltal a kempingezésben rejlő lehetőségeket. Éjszaka hangulatos LED-világítással tehető otthonossá a NomadPro, amelyből egyelőre ez az egy létezik. Arról tehát nincs hír, hogy a japán gyártó felvenné a lakó-teherautós kialakítást a kínálatba, de könnyen lehet, hogy nem ez lesz az utolsó ilyen Canter, hiszen nagyon sokan látnak fantáziát ebben a járműben.