MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Nyomozókutyák képesek kiszagolni a betegséget

Nyomozókutyák képesek kiszagolni a betegséget

hvg.hu

Kutyákkal szagoltatnák ki a koronavírust Németországban.

Juhászkutyákat, spánieleket és retrievereket képeznének ki arra a németországi Ulmen közelében, hogy felismerjék, ha valaki koronavírussal fertőzött.

A Covid-teszteknek a kiszagoltatás egy újfajta módja lehetne, ami nem is annyira ördögtől való ötlet, hiszen az erre kiképzett szolgálati kutyák nemcsak a robbanóanyagokat és a drogokat, de akár a rákos megbetegedéseket és az alacsony vércukorszintet is jelezni tudják - írja a Spiegel.

A kutyákkal foglalkozó ulmeni kutatók szerint az állatok már most 80 százalékos pontossággal képesek megérezni, ha valaki hordozza az új típusú koronavírust, úgyhogy egyelőre sikeresen halad a projekt. Megbízható eredmények pár héten belül várhatók.

Eddig fertőzött emberek nyálból vett mintáit szagoltatták meg a kutyákkal, ám ezekben a mintákban a vírusok már nem voltak aktívak. A tesztelés következő fázisában az lesz a nagy kérdés, hogy az állatok a még fertőző, aktív vírusokat is ki tudják-e majd szagolni. Ez minden bizonnyal egy kockázatosabb művelet lesz, amit úgy kell végrehajtani, hogy az állatok se fertőződjenek meg. Mostanra ugyanis két tanulmány is bizonyítja, hogy az ember átadhatja a vírust az állatoknak is.

Mindazonáltal sikeres tesztek zajlanak ezen a téren nemcsak Németországban, de az Egyesült Államokban, Finnországban és Nagy-Britanniában is, és van, ahol nem nyálmintákból, hanem vizeletből vagy izzadságból próbálják meg kiszagoltatni a vírus jelenlétét. Eddig ezek a kísérletek is bizakodásra adnak okot.