MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Nem ő vezetett, mégis elvették a jogosítványát

Nem ő vezetett, mégis elvették a jogosítványát

vezess.hu

Ittas vezetéssel vádolták, és bevonták a jogosítványát egy brit nőnek, pedig az anyósülésen utazott.

A 33 éves Dina Freimane alaposan felöntött a garatra egy céges bulin. A parti végén felelősségteljes autósként megkérte vőlegényét, vigye haza autóval. A fiatalember erre vállalkozott is, bár még csak ideiglenes jogosítvánnyal rendelkezett.

A rendőrök ki is szúrták az ügyetlenkedését, és megállították őket. A kapatos hölgy legnagyobb megdöbbenésére nemcsak a vezetőnek, hanem neki is odanyújtották a szondát, és miután az a megengedett határérték csaknem kétszeresét mutatta ki, megbírságolták őt és négy hónapra elvették a jogosítványát.

Bármilyen bizarrnak hangzik is az eset, a brit törvények értelmében pontosan ez volt a helyes eljárás. Ideiglenes jogosítvánnyal rendelkező sofőr ugyanis kizárólag felügyelet alatt vezethet – ilyen vezetői engedélyt adnak ki például azoknak, akik éppen autóvezetői vizsgára készülnek, és oktatóval vesznek részt a forgalomban. Ilyen esetben az oktató (vagy az autóban ülő bármely, 21 év feletti, legalább hároméves jogosítvánnyal rendelkező személy) felelős a gyakorló sofőr tetteiért, a jármű irányításáért. Jogi értelemben tehát akkor is a menyasszony vezette az autót, ha nem ő ült a volánnál.

Freimane kisasszonynak 1150 fontjába (440 ezer Ft) került tájékozatlansága, valamint újra kell majd vizsgáznia, hogy visszakapja vezetői engedélyét.