MENÜ
2022. szeptember 27.
Adalbert
Negyven év alatt tilos!

Negyven év alatt tilos!

444.hu • fotó: origo.hu

2020-ban összesen 1,34 milliárd ember fogyasztott káros mennyiségű alkoholt.

 

Egy globális kutatás eredményei szerint a negyven év alattiaknak egyáltalán nem lenne szabad alkoholt inniuk, az idősebb felnőtteknek viszont egy kis mennyiség akár jót is tehet – írja a Guardian cikke alapján az MTI.

A pénteken ismertetett, nagyszabású kutatás arra jutott, hogy az alkoholfogyasztás jelentős egészségügyi kockázatokat hordoz, és semmi előnyt nem jelent a fiatalok számára.

A Washingtoni Egyetem Global Burden of Diseases elnevezésű kutatása a világ betegség- és halálozási okait elemző, legátfogóbb adatokat tartalmazó, folyamatosan változó projekt. Négy évvel ezelőtt a kutatás arra az eredményre jutott, hogy az alkalmi ivás is káros az egészségre, és ezért a kutatók azt javasolták, hogy a kormányok tanácsolják az embereknek a teljes absztinenciát.

A globális adatok átfogó új elemzése után azonban a szakemberek változtattak következtetéseiken: eszerint a fiatalok számára nagyobb egészségügyi kockázatokkal jár az alkoholfogyasztás, mint az idősebbek számára.

A 40 évesnél idősebb, alapbetegségekben nem szenvedő felnőttek számára a korlátozott alkoholfogyasztás – például napi egy pohár vörösbor – hasznos lehet, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében. A kutatás szerint a legnagyobb mértékben világszerte a 15–39 éves férfiakra káros az alkoholfogyasztás.

„Üzenetünk egyszerű: a fiataloknak nem szabad inniuk, de az idősebbek számára előnyös lehet, ha kis mennyiségű alkoholt fogyasztanak” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Emmanuela Gakidou, a Washingtoni Egyetem professzora.

„Bár nem valószínű, hogy a fiatal felnőttek tartózkodni fognak az ivástól, mégis fontosnak tartjuk, hogy közzétegyük a legújabb bizonyítékokat, hogy mindenki megalapozott döntést hozhasson az egészségével kapcsolatban” – tette hozzá

A 204 ország lakosságának alkoholfogyasztási szokásait vizsgáló elemzés szerint 2020-ban összesen 1,34 milliárd ember fogyasztott káros mennyiségű alkoholt. A kutatók szerint a káros mennyiséget fogyasztók

59 százaléka 15–39 év közötti volt,
és háromnegyedük férfi volt.

Az elemzésben a 2020-as globális adatok felhasználásával vizsgálták az alkoholfogyasztás kockázatát 22 egészségkárosodásra, köztük a sérülésekre, a szív- és érrendszeri betegségekre és a rákos megbetegedésekre. Ez alapján becsülték meg, hogy egy személy mennyi alkoholt ihat, mielőtt túlzott kockázatot vállalna az egészségére nézve ahhoz képest, mint aki nem fogyaszt alkoholt.

Megállapították, hogy az életkor növekedésével az egészségügyi kockázatok növekedése nélkül fogyasztható alkoholmennyiség növekedett.

Standard alkoholmennyiségnek 1 dl 13 százalékos vörösbort vagy egy üveg 3,5 százalékos sört tekintetek. A 15–39 éves férfiak számára az ajánlott napi mennyiség 0,136, a hasonló korú nőknél pedig 0,273 standard ital volt.

A negyvenéveseknél és annál idősebbeknél a kismértékű alkoholfogyasztás járhatott olyan előnyökkel, mint az iszkémiás szívbetegség (ISZB), a stroke vagy a cukorbetegség kockázatának csökkenése.

A 40–64 évesek körében a biztonságos alkoholfogyasztás szintje a napi fél standard ital és az 1,87 standard ital között mozgott. A 65 éves vagy annál idősebbek esetében az alkoholfogyasztásból eredő egészségkárosodás kockázata valamivel több mint napi három standard ital elfogyasztása után nőtt.