MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Napközi, fejlesztés, felzárkóztatás a Civil Ponton

Napközi, fejlesztés, felzárkóztatás a Civil Ponton

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

A hamarosan induló tanulószoba kétféle szolgáltatást fog nyújtani: egy fejlesztő és iskolaelőkészítő szolgáltatást, valamint napközit.

Bomba Gábor vállalkozó nyáron nyitotta meg az első Szekszárdi Civil Pontot, ahol a kis közösségek szabadidős programjai, a családterápia és a Grappling, Brazil Jiu Jitsu edzések mellett hamarosan elindul a tanulószoba is napközivel, valamint fejlesztő foglalkozásokkal. Januártól már a felsősöket is fogadja a hely felzárkóztatással és felvételi előkészítő foglalkozásokkal. Bomba Gábor tervei között további Civil Pontok megnyitása is szerepel.

A napközis foglalkozásokra elsősorban az alsós kisiskolásokat várják. A gyerekeket igény szerint felnőtt kísérettel, kisbusszal szállítják a Civil Pontra, ahol a házi feladatok megírásán túl a velük dolgozó pedagógusok átsegítik a gyerekeket a tanulási nehézségeken, elakadásokon, észreveszik az esetleges lemaradásokat. Ezekről a szülőknek visszajelzést adnak. Tanulás után pedig különféle fejlesztő játék lehetőségeket kínálnak fel a gyerekeknek, illetve kedden és csütörtökön részt tudnak venni a Grappling, Brazil Jiu Jitsu edzéseken is, amin 5 éves kortól részt vehetnek a gyerekek 17 órától. Ez a harcművészeti edzésforma is segíti a koordináció fejlesztését és az összpontosítást. Az edzéseket Varga Ráhel combat wrestling Európa-bajnok második helyezett tartja, aki negyedéves tanító szakos hallgató testnevelés műveltség területen a PTE KPVK karán.

A két tanító munkáját, akik pedagógusi végzettséggel és a pályán töltött sok éves tapasztalattal rendelkeznek, további asszisztensek is segítik. Szükség esetén korrepetálásra is van lehetőség matematika, történelem és angol tantárgyakból. A napköziben 13.30-tól 16.30-ig maradhatnak a gyerekek – mondta Csapláros Katalin, a tanulószoba vezetője.

A fejlesztő, iskolaelőkészítő és tanulási foglalkozást egy tapasztalt gyógypedagógus tartja. Ide elsősorban olyan nagycsoportos óvodásokat várnak, akik jövő szeptemberben kezdik meg az iskolát. Az órákon olyan képességeket, készségeket fejlesztenek játékos módon, amik a tanulást, a feladatra koncentrálást, a lényegre összpontosítást segítik. A gyógypedagógusnak nagy tapasztalata van emellett tanulási zavarral küzdő gyermekek fejlesztésében, akit két gyermek pszichológus is segít. Így, ha a napközis csoportba tanulási zavarral vagy egyéb nehézséggel rendelkező gyermek érkezik, szakmailag készen áll a csapat a fogadására.

Jövő januártól kibővítik a szolgáltatásokat a felsős diákok számára magyar, német, történelem és matematika korrepetálással is. A foglalkozások várhatóan hétköznap délután 17 órától kezdődnek majd. A tantárgyak körét igény szerint bővítik a továbbiakban, megfelelő számú érdeklődő esetén pedig a nyári szünetben előkészítő tábort szerveznek, ahol a diákok felkészülhetnek hat-, vagy négyosztályos gimnáziumi éveikre. A felsős tanárok is több mint 20 éves szakmai gyakorlattal és tapasztalattal rendelkeznek. Mind a felső tagozat, mind a gimnázium követelmény-, illetve vizsgarendszerét kiválóan ismerik, a kor kihívásaihoz igazodva folyamatosan szélesítik módszertani eszköztárukat.

Bomba Gábor szerint nagy szükség van Szekszárdon olyan szolgáltatásra, ami a lemaradó vagy tanulási nehézséggel küzdő gyermekek számára nyújt támogatást, fejlesztést. A vállalkozó hosszú távon egy magániskolát szeretne létrehozni a Szekszárdi Civil Pont alapjain, illetve tervei között szerepel, hogy a város több pontján is nyithassanak további Civil Pontokat. Munkájában az egyesületet több helyi vállalkozó is támogatja.

A Civil Pont Szekszárd belvárosában, a Bajcsy Zsilinszky utca 1. szám alatt található. A szolgáltatásokról a Szekszárdi Civil Pont Facebook oldalán is olvashatnak.

A szolgáltatásora jelentkezni a szekszard.civilpont@gmail.com email címen lehet.