MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Napa-völgyben, ahol a vendég és a személyzet biztonsága egyaránt fontos

Napa-völgyben, ahol a vendég és a személyzet biztonsága egyaránt fontos

startlap.hu

Bár a Napa-völgy újból megnyílik, a borkóstolás már nem lesz a régi.

A Napa-völgy az egyik legnevesebb kaliforniai borvidék, ám a koronavírus a borkóstolás hagyományát is megváltoztatta. Három havi bezártság után június közepén újra megnyithattak a híres pincészetek, de csak új biztonsági előírásokkal lehet hódolni a bor művészetének. Sok pincészet, különösen a többségben lévő családi tulajdonú helyek esetében a nyitvatartás a túlélésért megy.

“Gazdasági szempontból az elmúlt három hónap nagyon nehéz volt számunkra, akárcsak sok más családi tulajdonban lévő pincészetnek” – mondta a Lonely Planetnek Ray Signorello, a Signorello Estate-től. “Amikor az éttermek fokozatosan nyitottak, a legtöbb nem rendelt bort. Attól függünk, hogy milyen személyes kapcsolatok alakulnak ki a fogyasztókkal, amikor az ingatlanba látogatnak. ”

Óvintézkedések

Elmúltak azok a napok, amikor a különféle pincészeteknél bejelentkezés nélkül vendégeskedhetnek a látogatók: regisztrációra és egyéb szabályokra volt szükség. A legalább hat láb távolságban elhelyezett asztalok bevezetése mellett sok pincészetben a szokásos kapacitás töredékét látják el egyszerre, inkább az időrések számát igyekeznek csökkenteni, hogy több kisebb csoportot tudjanak ellátni. Jobb, ha a látogatók előre terveznek, hogy elkerüljék a csalódást.

Ezenkívül a Napában rendezett nagy születésnapi és legény-, leánybúcsúk, egyéb összejövetelek sem engedélyezettek, ráadásul a legtöbb pincészet négy-hat főre korlátozza a bent tartózkodók számát.

A személyzettel való érintkezést is a minimumra szorították, például úgy, hogy számos pincészet előmelegíti a borokat vagy kis borosüvegekben szolgáják fel azokat, a vendégek pedig maguknak öntenek. Más létesítményekben kiadagolják az italokat, a személyzet pedig odafigyel, hogy a folyamat során ne érintse meg a vendég poharát.

A legfontosabb intézkedés pedig: a maszk hiánya azt jelenti, hogy nincs kiszolgálás. A személyzet mindig maszkot visel, és a vendégektől is elvárják ugyanezt, kivéve, amikor éppen a kóstolás mozzanata zajlik. Egy ideig engedélyezték a beltéri kóstolást, azonban Napa megye július 6-án bejelentette, hogy július 9-től kezdve az összes beltéri borkóstolás és beltéri étkezés tilos lesz (újból), az esetek számának csökkentéséig. Miközben az állapot újbóli megnyitása bizonytalan, a pincészetek tulajdonosai reménykednek abban, hogy lassan visszatérjenek a normálishoz hasonló kerékvágásba.

“Legfontosabb gondunk a közösségünk, az alkalmazottak és családjaik, valamint a vendégeink biztonsága” – mondja John Harris, az Amici Cellars tulajdonosa. “A Napát a múltban elárasztották a válságok, de a nehéz időkből megtudtuk, hogy ha összefogunk, akkor át tudunk jutni mindenen.”