MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Mobil napelemtáblák a tavon

Mobil napelemtáblák a tavon

24.hu

Olyan innovatív úszó napelemes megoldást fejlesztett ki, amely a nap mozgását is le tudja követni.

Az energiaválság közepette egyre nagyobb az érdeklődés a napelemek iránt, az otthoni felhasználásra szánt egységek pedig mellett sok helyen a vízre is telepítik a technológiát. Ebben ért el most komoly áttörést a portugál SolarisFloat elnevezésű cég, amely olyan innovatív úszó napelemes megoldást fejlesztett ki, amely a nap mozgását is le tudja követni – írja az Interesting Engineering.

Az egy- illetve kéttengelyes megoldást elektromos motorok hajtják, amelyek mindössze fél százalékát fogyasztják a megtermelt energiának. A PROTEVS névre keresztelt létesítmény az első, amely egyesíti az úszó napelemeket a napkövető technológiával. A sziget jelenleg a Hollandia délnyugati részén található Oostvoorne Meer nevű tavon található meg. A 180 mobil napelemtáblából álló PROTEVS 73 kilowatt csúcsteljesítményű telepített kapacitással rendelkezik.

A napkövetésnek, illetve kétoldalú paneljeinek köszönhetően pedig akár 40 százalékkal is növelheti az energiatermelést.

Ezek az úszó napelem-farmok a vállalat szerint túlmutatnak a korábbi környezeti hatásokon. Az úszó szerkezetben és a PV-panelekben kialakuló árnyék felszíni hőmérsékletcsökkenést eredményez, ami jót tesz a vízi ökoszisztémára. A SolarisFloat szerint fejlesztésük akár 60 százalékkal is csökkentheti víz párolgását. Az is fontos lehet, hogy a lebegő napelempark az algák szaporodásának esélyét is csökkenti.