Tam_Bau
MENÜ
2022. október 6.
Brúnó, Renáta
Mire jó a hagymaolaj?

Mire jó a hagymaolaj?

agroinform.hu

A tömény hagymaillat legalább hat héten keresztül távol tartja a kártevőket.

Hagymaolajjal védekeznek Svájcban a sárgarépa-legyek ellen: 

Svájci termesztők és növényvédők évek óta hagymaolaj kivonattal védekeznek, és biztató eredményeket értek el a sárgarépa-legyek (Psila rosae) ellen – olvashatjuk a lid.ch hírportálon.

A vöröshagyma kártevő-űző hatása közismert, csaknem ugyanezt a hatást lehet elérni a sárgarépa sorok közé hagymasorok ültetésével is — fotó: pixabay.com

A lárvák lyukat fúrnak a répa gyökerébe

Az ilyen legyek különösen súlyos károkat képesek okozni, mivel a lárváik lyukakat fúrnak a répa gyökerébe, ami miatt a növény rothadásnak indul, és eladhatatlanná válik.

A répalegyek ellen eddig kémiai szerekkel védekeztek, amelyek azonban a méhekre is károsan hatottak, ezért a környezetvédők azok betiltását kezdeményezik, a nagy termelők viszont folyamatosan keresik a jobb megoldásokat. Ezek egyike lehet a hagymaolaj, amely nem pusztítja el, de elriasztja a legyeket.

A hagymaolaj koncentrátum illata hat hétig távol tartja a kártevőket

Svájci mérnökök a hagymaolaj koncentrátum kipermetezésére egy speciális gépet szerkesztettek, amely tömény hagymaillatot áraszt a répavetés fölé, és azzal legalább hat héten keresztül távol tartja a kártevőket.

A permetezőgépet és a hagymaolaj kapszulákat a Andermatt Biocontrol AG, svájci vállalattól lehet beszerezni. A vöröshagyma kártevő-űző hatása közismert, ezért gyakorlatilag csaknem ugyanezt a hatást lehet elérni a sárgarépa sorok közé hagymasorok ültetésével is.