MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Milliós kárt okozhat egy kocsiban felejtett vizes palack

Milliós kárt okozhat egy kocsiban felejtett vizes palack

24.hu

Az átlátszó palackra érkező fényt a víz lencseként felnagyítja, és egyetlen pontra koncentrálja.

A nyári melegben aligha van olyan, aki nem hord magával vizes palackot a táskájában, vagy akár az autójában, ha hosszabb utazásra indul. A kocsiban felejtett üvegre érdemes figyelni, ugyanis rövid idő alatt komoly problémát okozhat – írja a SlashGear.

Persze ahhoz, hogy egy PET-palack miatt gyulladjon ki egy autó, több tényező együttállására is szükség van. Először is fullasztó hőség kell, valamint egy olyan átlátszó üveg, ami szintén átlátszó folyadékkal, például vízzel van tele. Emellett el kell érnie azt a napnak, tehát valamelyik ülésen kell hagyni.

Ha ezek a feltételek adottak, könnyen tűz alakulhat ki. Az átlátszó palackra érkező fényt ugyanis a víz lencseként felnagyítja, és egyetlen pontra koncentrálja. Itt akár több mint 200 Celsius-fokos hőmérséklet is kialakulhat, így ha az adott pont gyúlékony anyagból készült, már kész is a szikra.

A megoldás azonban egyszerű: ne hagyjunk teli vizes palackot az autóban. Ha mindenképpen a kocsiban akarja hagyni, tegye olyan helyre, ahol nem éri el a napfény, vagy takarja le valamivel.