Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 17.
Rudolf
Miért sújtja a Brexit a portugálokat?

Miért sújtja a Brexit a portugálokat?

startlap.hu

Az évi kétmillió Portugáliában nyaraló brit turista komoly mennyiségű pénzt hagy az országban.

A Brexit viszont egy sor szolgáltatást megvon az EU-ból kilépett britektől. A portugál kormány most azon dolgozik, hogy minden lehetséges módon biztosítsa a korábbi kényelmet, legyen szó utazásról, vezetésről, egészségbiztosításról.

Éves szinten mintegy két millió brit állampolgár utazik Portugáliába pihenni. A két országnak évszázadokra visszatekintve baráti a kapcsolata, s ez a portugál turizmuson is viseli a bélyeget. Épp ezért a portugál kormány igencsak gondolkodóba esett, amikor kiderült, hogy a britek kilépnek az unióból. A Brexit ugyanis egy sor kényelmi szolgáltatástól fosztja meg a brit lakosokat, ha a kontinensre, így Portugáliába látogatnak.

Portugáliának szüksége van a brit turistákra

A kabinet minden áron meg szeretné tartani a brit turistákat, és persze az általuk elköltött, óriási mennyiségű pénzt, így több olyan szolgáltatást is szeretne biztosítani, mely egyébként nem járna az unión kívülről érkező briteknek.

Így külön folyosón, gyorsabban jutnának be az országba a reptereken, beengednék az országba beutazó brit háziállatokat és engedélyeznék, hogy brit jogosítvánnyal lehessen vezetni a portugál kocsikat.

Ezeknél is sokkal fontosabbnak tartja azonban a portugál turisztikai miniszter, hogy a britekre ugyanaz az egészségbiztosítási csomag vonatkozzon, mint amikor még EU-tagok voltak. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (Ehic) segítségével gyors eljárásban kaphatják meg az uniós polgárok az orvosi, kórházi ellátást Portugáliában (is), ennek híján egy törött brit kar begipszelése lehet, hogy órákig tartana…

A januárban elindult tesztidőszakban a briteknek ugyanannyi ellátási díjat kell fizetniük az egészségügyi ellátásért, mintha portugálok lennének. Jövő januártól viszont véget ér ez a lehetőség, akkortól ki kell találniuk egy végleges megállapodást a portugáloknak, hacsak nem akarnak lemondani pár tíz vagy százezer vendégéjszakáról.