MENÜ
2020. november 23.
Kelemen, Klementina
Miért nagy baj, ha a megmaradt ételt a lefolyóba öntjük?

Miért nagy baj, ha a megmaradt ételt a lefolyóba öntjük?

hvg.hu

Még mindig sokan használják szemetesnek a lefolyót.

Jelentős kárt okozhatnak a víz- és szennyvízhálózatban, ha olyan hulladékot öntünk a lefolyóba, amit nem szabadna. A konyhai ételmaradékok esetén vagyunk a legóvatlanabbak. Bár a megkérdezettek több mint a fele (53,6 százaléka) – nagyon helyesen – soha nem önt háztartási hulladékot a lefolyóba, 7 százalékuk kifejezetten gyakran teszi ezt – derül ki a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) és a WWF Magyarország felméréséből.

A felmérést végzők arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire tudatosan használjuk a lefolyónkat, azaz a mosdót, a WC-t, a mosogatót, hiszen jelentős hatása van a szennyvízhálózatra és később a tisztított vízre is, hogy mi magunk mit öntünk ide.


Az ételmaradékokhoz képest valamelyest jobb a helyzet a háztartási zsírok, olajok és vegyszerek tekintetében, hiszen ezeknél háromból két ember már nem a lefolyóba önti azokat.

A lejárt szavatosságú gyógyszerek esetében járunk el a leghelyesebben, ugyanis ezek esetében szinte mindenki (95 százalék) külön gyűjti azokat – és nem a lefolyóba önti.