Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Miért érdemes részt venni a Vállalkozók Napján?

Miért érdemes részt venni a Vállalkozók Napján?

Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány

Középpontban a Paks II beruházás és a kapcsolódási pontok a kkv-k számára.

A Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány (BMVK) a tavalyi sikeres program után idén is megrendezi május 3-án a Vállalkozók Napját Szentlőrincen. A rendezvény fő témája a Paks II beruházás, melyről a kis- és középvállalkozások közvetlenül szerezhetnek információt. A szakmai kerekasztal részvevője Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, továbbá Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, valamint a térség meghatározó tudományos és gazdasági szereplői, akikkel kötetlen beszélgetés során is találkozhatnak a résztvevők. Pohl Mariettát, a BMVK ügyvezető igazgatóját kérdeztük a programról.

 

– A Vállalkozók Napja életre hívásával egy olyan információs rendezvényt hoztunk létre, melyen a résztvevők közvetlenül és személyesen is felvehetik a kapcsolatot számos kormányzati felelős személlyel, a gazdasági élet szereplőivel, illetve egymással: olyan vállalkozásokkal, akiket már jól ismernek, vagy olyanokkal, akiket szeretnének megismerni – kezdte az ügyvezető igazgató. – Fontosnak tartjuk, hogy szélesítsük a régió mikro-, kis- és középvállalkozásainak kitekintési lehetőségét és kapcsolatrendszerét, s nem utolsó sorban „első kézből” juthassanak a tevékenységükhöz szükséges hiteles információhoz. Ezen komponensek adják a jövőkép alapjait.

– Ezek szerint nem véletlenül választották a megye, de az ország legnagyobb beruházási programját, a Paks II bővítést! De nem túl nagy falat ez a kkv-k számára?

– Egyáltalán nem. Ezt szeretnénk üzenni a Vállalkozók Napja idei témaválasztásával. Május 3-án a Paks II bővítés lesz a fő téma, ahol a napra jellemző kötetlen módon, formalitásokról mentesen beszélgethetnek a résztvevők. Az a célunk, hogy meggyőzzük a régió vállalkozásait, hogy van esélyük arra, hogy szerepet vállaljanak a gigantikus beruházásban. A dél-dunántúli régió, és benne Tolna és Baranya megye is profitálhat a paksi atomerőmű bővítéséből. De nem csak a beszállítói érdeklődés tapasztalható, vannak ipari üzemek, melyek kifejezetten emiatt telepednének le a környéken. A beruházáshoz kapcsolódó infrastruktúra és oktatási intézményi háttér szintén fontos feltétel.

– Aki sanszot szeretne, érdemes részt vennie a Vállalkozók Napján?

– A számítások szerint nyolcezer ember kell csúcslétszámban a kivitelezéshez. A bővítésről szóló magyar-orosz egyezmény tartalmazza, hogy a kivitelezést negyven százalékban a magyar fél biztosítja, ebben elsősorban a régió vállalkozásaira számítanak. Szinte minden iparágat érint ez a lehetőség az ács-állványozó szakmától az informatikáig, de az is fontos, hogy azon cégek előtt, amelyek megszerzik a beszállítási jogosultságot, a jövőben más ajtók is megnyílhatnak. Ez egy referencia minden résztvevő számára, amihez első lépésként minden segítséget igyekszünk megadni a fórumon, szakemberek bevonásával.

– Konkrétan mire gondol?

– Egyebek mellett a finanszírozás lehetőségeiről is tájékozódhatnak a vállalkozások. Külön kiemelném az OTP-t, mely a program fő támogatója és egy speciális konstrukciót hozott létre a Paks II beruházásban részt vevő vállalkozások számára. A legfontosabb azonban az, hogy ez több mint egy „klaszter-találkozó”, hiszen nem csak az adott szektor vállalkozásai ülnek le egy asztalhoz, hanem a gazdaság és társadalom teljes vertikuma képviselteti magát. Égető szükség van a régió vállalkozásainak összefogására és együtt gondolkodására, hogy állni tudják a versenyt. A szakmai vélemények megvitatása, megosztása mellett a felmerülő ötletek akár a szabályozás területén is szerephez juthatnak.

– Az idő és a pénz a legkevesebb a kkv-k esetében. Ön mégis azt mondja, hogy áldozzanak egy napot erre a szakmai programra. Miért?

– Nem csak számos tanulmány jutott erre a következtetésre, de a józan ész is azt diktálja, hogy az üzleti életben nélkülözhetetlen a személyes kapcsolatok kialakítása. Több mint negyed évszázad tapasztalata alapján állíthatom, hogy a hálózatosodás nélkül – legyen szó iparági összefogásról, vagy cégek partnerségéről – sokkal nehezebb talpon maradni az éleződő versenyben. Nem titkolt szándékunk, hogy a jövedelmező üzleti kapcsolatok kialakulásához hozzájáruljunk. Mindehhez a BMVK Rendezvény Centrum infrastruktúrája Szentlőrincen színvonalas környezetet biztosít. A szakmai rendezvényre május 3-án délelőtt 10.00 és 14.00 között kerül sor, a helyszín: Szentlőrinc, a BMVK Rendezvény Centruma.

Még lehetőség van jelentkezni, honlapunkon lehet regisztrálni a vallalkozoknapja.bmvk.hu oldalon, részvételi (regisztrációs) díj: 12.000 Ft+ÁFA, mely a kerekasztal beszélgetésen való részvétel és az azt követő állófogadás díját tartalmazza. Jelentkezési határidő: április 30.

További információkért keressék munkatársainkat, minden érdeklődőt várunk a Vállalkozók Napján!