MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Új módszer a gyorshajtókkal szemben

Új módszer a gyorshajtókkal szemben

vezess.hu

Egyre több civil is kamerát szerel az autójába, ezt használná fel a rendőrség.

Igen érdekes, és egyben merész együttműködést készül kötni a hazai rendőrség és az egyik közlekedési szituációkkal foglalkozó magyar videomegosztó oldal. A rendőrség által időről időre kiadott Pofátlan(TAN)ító YouTube-videók is hozzájárultak ahhoz, hogy egyre több civil is kamerát szereljen az autójába és rögzítse, ha szabálytalanságot észlel. A legdurvább pofátlanságokról készült felvételek mostanában a Budapesti Autósok Közössége oldalán landolnak.

“Örül is meg nem is a rendőrség annak, hogy mostanság már tucatszám jelennek meg hetente a kirívóan durva szabálysértésekről készült videók. Örülnek, mert bár a testület illetékesei számtalanszor elmondták, hogy az önmagában kevés, hogy felkerült egy felvétel a világhálóra, azért nézegetik ők a – például a Budapesti Autósok Közössége oldalán – közzétett felvételeket, és nem egy esetben feljelentés nélkül is indítottak már eljárást, ami végül a szabálytalankodók elfogásával végződött” – nyilatkozta Berzai Zsolt alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Baleset-megelőzési Osztályának vezetője.

Csakhogy jóval több rendőrért kiáltó eset kerül fel a világhálóra, mint amennyivel a rendőrség foglalkozni tud. Berzai is azt mondja, se idejük, se emberük nincs folyamatosan a közösségi médiát figyelni, hogy mikor bukkan fel egy olyan eset, amit semmiképpen nem hagyhatnak szó nélkül. Mint például, amikor egy sietős sofőr a járdán száguldva kerülte ki a piros lámpa előtt feltorlódott autókat. Azonosították. Elfogták.

Az alezredes szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy sok felvételből nem derül ki, mikor és pontosan hol készült. Előfordult, hogy évekkel korábban készült felvételeket tett fel valaki a világhálóra, ami már elévült, mire a rendőrség tudomására jutott. Arra is volt példa, hogy egy évekkel korábban Közép-Ázsiában készült felvételt adtak el egy őrült magyar száguldozásaként a világhálón, mivel a rendszám formátuma egyezett a magyar rendszámokéval.

A nyilvánosságra hozott képeken közzététel előtt kitakarják a rendszámot, ami adatvédelmi szempontból helyes, de igencsak megnehezíti a rendőrség munkáját.

Arra készülünk, hogy együttműködési megállapodást kötünk a Budapesti Autósok Közösségével, akik vállalják, hogy soron kívül átküldik nekünk azokat a felvételeket, amelyek készítői a nevüket is vállalva megadták: mikor és pontosan hol készült a felvétel. Természetesen a rendőrségnek megküldendő képeken nem lesz a rendszám kitakarva, így gyorsan azonosítani tudjuk majd az érintett járművek üzembentartóit.

Más előnyei is származhatnak azonban a rendőrségnek az együttműködésből. Rengeteg időt nyerhetnek azzal, ha nem a rendőrségnek kell hivatalos „megkeresést” küldeni a portál üzemeltetőinek minden egyes felvétel után, amit egyáltalán észrevesznek persze.

A weboldal így egyfajta előszűrést végez majd, és még az előtt megküldi a rendőrségnek azokat a felvételeket, amelyeket készítőik névvel és személyes adataikkal is vallanak a hatóság előtt, hogy azokat kitenné a közösségi oldalára. Az időfaktornak ott van még jelentősége, hogy a rendőrségnek így lesz ideje beszerezni a környék biztonsági és térfigyelő kameráinak a felvételeit, már, ha vannak persze. Eddig gyakran megtörtént, hogy mire a rendőrség beazonosította a helyszínt, már késő volt. A környék térfigyelő kameráinak a felvételeit addigra törölték.

A rendőrség azt reméli az együttműködéstől, hogy ezáltal majd még több olyan szabálytalanságról jut felvételhez a rendőrség már röviddel a szabályszegés után, amelyekben azonnal meg tudja indítani az eljárást.