Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Mérés szerinti elszámolás – a tudatosabb energiafelhasználásért

Mérés szerinti elszámolás – a tudatosabb energiafelhasználásért

okosipar.hu

A drasztikusan emelkedő energiaárak elengedhetetlenné teszik a tudatos és takarékos energiafelhasználást, melyet hatékonyan támogatnak a korszerű automatizálási és méréstechnikai megoldások. A fő cél, hogy mindig a valóban szükséges energiát fogyasszunk, mellyel az energiaköltség mellett az ökológiai lábnyom is csökken.

A pontos, mérés szerinti elszámolás ösztönzőleg hat a takarékos felhasználásra, és ebből is adódóan ma már törvényi kötelezettség is. Az EU 2018/2002 sz. rendelete iránymutató itt, amely 2020 őszétől előírja az új mérőrendszerek esetében a kommunikációképes mérőeszközök beépítését, és 2027-re pedig előirányozza a táveléréssel rendelkező mérőeszközökre történő 100 százalékos átállást. Várföldi Róbert, a Siemens Zrt. épületgépészeti szabályozástechnikai üzletágának kereskedelmi vezetője mutatta be magazinunknak a vállalat erre vonatkozó megoldásait.

A Siemens ugyanis a korszerű automatizálási megoldások mellett a fűtési és hűtési hőfogyasztás, valamint a vízfogyasztás mérésére alkalmas termékeket és rendszereket is kínál, melyeket kiterjedt partnerhálózatán keresztül juttat el a felhasználókhoz.

„Ma már nem megengedett energiafogyasztás-elszámolási módszer, hogy egy társasházban négyzetméter vagy légköbméter alapján történjen a fűtési költség szétosztása. Ami pontos és takarékosságra ösztönző megoldás, az a hőfogyasztás mérésen alapuló mérés szerinti elszámolása. A Siemens évtizedek óta gyárt és forgalmaz időtálló és pontos elszámolást biztosító hőmennyiségmérőket és vízmérőket, melyek alkalmazásával elérhető a korrekt, mérés szerinti elszámoláson alapuló elszámolás, a törvényi megfelelés, ugyanakkor ösztönözhető a takarékos és fenntarthatóságot támogató energiafelhasználás” – magyarázza Várföldi Róbert.

A Siemens mérőeszköz parkjában beletartoznak a szárnykerekes és ultrahangos hőmennyiségmérők, a vízmérők, de a villamos fogyasztásmérők is. A mérőeszközök mellett immár ugyanolyan fontosak a mérőket összekötő adathálózatok, az adatgyűjtők vagy a központi kiolvasást lehetővé tevő kiolvasó központok, melyekből ugyancsak teljes körű a termékkínálatuk. Valamennyi mérőeszközük az EN 1434 és a MID szabvány előírásai szerint gyártják, és elemcsere szükségessége nélkül akár 15 éves karbantartásmentes működést biztosít.

Egzakt módon kiszámítható energiafogyasztás

„Ha egy társasházban központi hőelőállítás van (központi gázkazán vagy hőszivattyú, vagy akár távhős szolgáltatás által), akkor lakásonként kell biztosítani a fűtési és/vagy hűtési hőfogyasztás mérést. Mivel a gázkazán adott köbméternyi gázt fogyaszt, a lakások viszont már a fűtővízre átalakított hőenergiát kapják, ezért a hőmennyiségmérőkkel mért KWh/MWh vagy KJ/GJ hőmennyiségekből kell kiszámítani az egyes lakások fizetendő energia költségét. Fontos, hogy az ilyen rendszereknél elengedhetetlen a fűtött (vagy hűtött) fogyasztók 100%-ának mérőkkel történő felszerelése, mivel az elszámolás költségosztás elvén valósul meg és nem alkalmazható a maradék elven történő elszámolás” – emeli ki a hőmennyiségmérés jelentőségét Várföldi Róbert.

A régebben alkalmazott, klasszikus hőmennyiségmérőkben forgó szárnykerékkel mérték az átfolyt fűtővíz mennyiségét, mely mérők az alkalmazott mechanikus belső miatt vízminőségre érzékenyek voltak, és a kopás miatt folyamatosan veszítették el mérési pontosságukat. Ezzel szemben a ma tipikusan alkalmazott ultrahangos mérők elektronikus technológiájuknak köszönhetően problémamentes, hosszútávú és nagypontosságú mérést garantálnak.

Az ultrahangos hőmennyiségmérőknél egy üres csövön folyik át a víz és a mérőcső két végére szerelt ultrahang fej az áramló vízen keresztül ultrahang impulzusokat bocsát ki az áramlási irányba, és azzal ellentétesen is. A felgyorsuló vagy lelassuló ultrahanghullámok beérkezési idejének méréséből aztán az elektronika 99%-feletti pontossággal képes kiszámítani a víz mennyiségét. E technológia érzéketlenebb a vízminőségre, kisebb ellenállást jelentő (így olcsóbban üzemeltethető) hosszútávon is nagy pontosságú mérést és ebből adódó elszámolást kínál. A Siemens hőmennyiségmérő választékának ma már a 90%-a ilyen ultrahangos mérő, mely eszközök a vonatkozó EN1434-es szabvány előírásainál is nagyságrendekkel pontosabban mérnek. Mind lakossági/irodai, mind hőközponti/ipari igényekre megtalálhatók a megfelelő mérők a Siemens portfóliójában.

Pontos vízfogyasztás-mérés

A hideg és meleg vízmérőknél ma még a megszokott szárnykerekes vízmérők a jellemzők, amelyek gyártása ugyancsak az EU-s MID (Európai Uniós Mérésügyi Direktíva) előírásainak megfelelően történik. A vízmérőknél a nagy változást a különböző távkiolvasási lehetőségek megjelenése jelentette, mivel a Siemens vízmérőit ma már ki lehet olvasni távolról vezetékes vagy vezeték nélküli módon egyaránt, sőt mivel a kommunikációs modulok utólag is felszerelhetők, ezért a modernizáció akár lépésenként megtörténhet, a mindenkori igényekhez és pénzügyi lehetőségekhez igazodóan. A legújabb fejlesztésű vízmérő család már LCD-kijelzőn mutatja a vízfogyasztást, beépített rádiós jeladóval rendelkezik és olyan okos funkciókat kínál, mint a vízszivárgás észlelése és az ez alapján történő riasztás.

Ma már előírás a távolról kiolvasható mérő

Mivel több fogyasztásmérőből álló rendszer (pl. egy társasház) fogyasztási értékeken alapuló kiértékelését csak a mérők 100%-ának ismeretében lehet elvégezni, ezért alapvető érdek az ilyen rendszereknél, hogy minden mérő kiolvashatósága folyamatosan biztosított legyen. Ennek garantálására született az EU 2018/2002 rendelete, mely előírja a tagországok számára, hogy új mérőket már csak távkiolvasásra alkalmas kivitelben szabad telepíteni 2020 őszétől. A végső cél pedig, hogy 2027 év végére, már minden használatban lévő mérő ilyen távkiolvasható változat legyen körülöttünk. Nem kell többé óraállásokat kiírni, elérhetőségeket egyeztetni, a leolvasás és a kiértékelés a lakók zavarása nélkül gyorsan tud megtörténni” – magyarázza Várföldi Róbert.

A Siemens ilyen hálózatba köthető mérők teljes spektrumát forgalmazza a vezetékes adatkapcsolatra alkalmas (ún. MBus) mérőktől, a rádiós (Wireless-MBus) mérőkön át az ipari szabványokon kommunikáló Bacnet és Modbus változatokig egyaránt. A kiolvasást biztosító központokból is számos változat érhető el a helyileg kiolvasható megoldásoktól az internetes böngészőn keresztül távolról is elérhető változatig. Sőt a Siemens – szinte egyedüli gyártóként – akár a rádiós kiolvasó eszközt is elérhetővé teszi ügyfelei számára, ezáltal a közös képviselők és társasház kezelők saját maguk végezhetik rendszereik kiolvasását és kiértékelését, és nem kell külsős szolgáltatót igénybe venni.

Jobban megéri a modernebb technológia

„Ultrahangos hőmennyiségmérők, hálózatban működő és távkiolvasható mérőrendszer és megbízható, minőségi gyártó, amely évtizedek múlva is elérhető – ezeket javaslom fő szempontként figyelembe venni. A pontos és problémamentes mérők garantálják a korrekt, igazságos elszámolást, ösztönöznek az energiatakarékosságra és elősegítik a fenntarthatósági célok elérését” – hangsúlyozza Várföldi Róbert.