MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Melyek a legmegbízhatóbb autók?

Melyek a legmegbízhatóbb autók?

hvg.hu

A lista élén a japánok, az alján az amerikaiak. A Tesla is, amelynél még hajszálat is találtak a fényezésben.

Fontos jelentés minden évben az amerikai fogyasztóvédelmi magazin a Consumer Reports autós összegzése, amelyben sok tengerentúli modell is szerepel, és az európai autókra is releváns.

A rangsorokat minden évben több mint 300 ezer autó adatai alapján alakítják ki, így átfogó képet ad. A megbízhatósági lista az olvasók megkérdezésén alapul, amelyben a készítők arra kíváncsiak, hogy mennyi és milyen jellegű műszaki problémával találkoztak az autójuknál az elmúlt évben.

A listák 17 jellemző szempont alapján alakulnak ki, a nagyobbnak számító váltójavítástól kezdve, a kisebb hibának számító féknyikorgásáig. A megbízhatóságot 0 és 100 pont között értékelik. Azok a modellek, amelyek 0–40 pontot szereznek, kevésbé megbízhatónak számítanak. 41–60 között a megbízhatóakat, 61 pont fölött a legmegbízhatóbb márkákat tüntetik fel. 

A lista első helyén a Mazda végzett 83 ponttal. A márka legnagyobb előnyének a szerkesztők szerint a megbízható motorjai számítanak. Kiemelték azt is, hogy bár a japán márka nem kínál olyan divatos infotainment-rendszereket, mint mások, de az övé legalább jól használható. A legmagasabbra értékelt típus az MX-5-ös volt, ami ugyan nem egy tömegmodell, de a volumen modellnek számító CX-3 és CX-5 is 85 pontot ért el.

A második-harmadik a Toyota-Lexus páros, ezek továbbra is messze meghaladják az iparági átlagot megbízhatóságban. Kiemelt figyelmet érdemelnek a márkák között a német prémiumgyártók, amelyek közül a BMW idén 12. helyen végzett, miután öt ponttal többet szerzett az előző évhez képest. Az Audi a 14., akárcsak tavaly, a Mercedes pedig csak a 20. helyre jutott.

A lista alsó harmadában a Ford, a Mini, a VW, a Tesla és Lincoln állnak. A Ford esetében az Explorer modell minden típusnál rosszabbul szerepelt 1 pontot szerezve: a tulajdonosok számtalan motor-, karosszéria-, elektronikai és egyéb hibát soroltak fel a modellel kapcsolatban.

A Teslát az újdonságnak számító Model Y húzta le. Ennél elsősorban összeszerelési hibákról számoltak be a fogyasztók. Akadt, aki fényezésbe ragadt hajszálat is talált.