MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Megállt az élet a 11 milliós kínai városban a koronavírus-járvány miatt

Megállt az élet a 11 milliós kínai városban a koronavírus-járvány miatt

startlap.hu

Vuhan lakosai nem hagyhatják el a várost.

Lezárták a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhan tömegközlekedési hálózatát, a hatóságok egyben felszólították a lakosokat, hogy ne hagyják el a várost a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében – közölte a kínai sajtó helyi idő szerint csütörtökön.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus miatt védőmaszkot viselnek a sanghaji Hung Csiao vasútállomáson járőröző katonák 2020. január 22-én. (MTI/EPA/Lu Hung-csie)

A 11 millió lakosú városban csütörtök reggel leállították a busz-, a metró-, a komp- és a távolsági személyszállítást végző hálózatokat, valamint a repülőterén és a vasútállomásokon az induló járatokat. Az állami sajtó a városvezetés járványellenes akciócsoportjára hivatkozva közölte azt is: a kormány felszólította a lakosokat, ne hagyják el a várost, hacsak rendkívüli körülmények ezt nem teszik szükségessé – írja az MTI.

Az intézkedések célja, hogy hatékonyan gátat szabjanak a vírus terjedésének, így biztosítva a lakosság egészségét és biztonságát.

 

A fertőzésveszély miatt sokan lemondták utazási foglalásukat, arcmaszkot vásárolnak, és kerülik az olyan nyilvános helyeket, mint a mozik és a bevásárlóközpontok. A hatóságok A osztályúnak minősítették a fertőzést, így az egészségügyi személyzetnek joga van arra, hogy akár erőszakkal is karanténba helyezzék azokat, akik a gyanú szerint elkapták a kórt. A minősítést azt is lehetővé teszi, hogy a hatóságok lezárjanak egyes körzeteket – olvasható a hvg.hu beszámolójában.

A belvárosban lévő állatpiacot – a fertőzés feltételezett gócpontját – bezárták és fertőtlenítik, a rendőrök még azt sem engedik, hogy az arra járók fényképeket, vagy videókat készítsenek az üres boltokról és standokról – írja a lap.

A WHO még nem hirdetett rendkívüli állapotot

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerdán Genfben tanácskozott a koronavírusos megbetegedések terjedéséről, de döntését, hogy közegészségügyi rendkívüli állapotot hirdessen-e ki, csütörtökre halasztotta. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kijelentette, hogy rendkívül komolyan veszi azt a döntést, amelyet csakis a megfelelő információk birtokában és megfontolást követően kész meghozni.

A China Daily című angol nyelvű hírlap értesülése szerint eddig 544-en fertőződtek meg az új koronavírussal Kínában, de külföldi szakemberek legalább négyezerre teszik a fertőzöttek valós számát. A halottak száma már 17-re emelkedett. Ugyanakkor Kínán kívül Hongkongban, Thaiföldön, Tajvanon, az USA-ban, Dél-Koreában, Japánban, Mexikóban és Oroszországban is találtak betegeket, illetve gyanús eseteket.

Európa is nyitva tartja a szemét

A vuhani reptérről hatvan nemzetközi járat indul, ezek közül hat célállomása Európa. Bár csütörtök reggel leállították a városból induló repülőjáratokat, néhány európai reptéren vizsgálatokkal igyekeznek kiszűrni az új koronavírus hordozóit – írja az MTI.

Szerbiában már szerda óta hőkamerákkal vizsgálják az országba érkező utasokat a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren. Azokat, akiknél a kelleténél magasabb testhőmérsékletet tapasztalnak, karanténba zárják, és amennyiben bebizonyosodik, hogy fertőzöttek, az illetékes belgrádi klinikán kezelik majd. Szerbiában egyelőre nem jelent meg az új koronavírusos tüdőgyulladás.

Rómában szintén testhőmérsékletet mérő kapukkal ellenőrzik a koronavírus által érintett kínai térségből érkező utasokat a Leonardo Da Vinciről elnevezett repülőtéren csütörtök reggeltől. Az ellenőrzést az olasz Vöröskereszt orvosai és személyzete végzi. Az érkezőknek kérdőívet is ki kell tölteniük, többek között olaszországi tartózkodási helyük feltüntetésével.

A londoni Heathrow repülőtéren orvosok és asszisztensek tájékoztatják a Kínai város környékéről érkezőket a vírus természetéről, lefolyásáról és tüneteiről.

Oroszország megkezdte az új kínai koronavírus elleni vakcina kidolgozását, egyúttal az összes határátlépő pontján elrendelte a fokozott egészségügyi ellenőrzés bevezetését.

AZ USA és több ázsiai ország is óvintézkedéseket vezetett be

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) a múlt pénteken közölte, hogy New York és San Francisco város repülőterein – amelyeket közvetlen repülőjáratok kötnek össze Vuhannal – megkezdték a kínai nagyvárosból érkezők alapos vizsgálatát, Los Angelesben pedig e héten kezdődött meg a Kínából érkező utasok egészségügyi szűrése. Mindehhez a CDC száz főből álló orvoscsoportot állított munkába a repülőtereken. Kedden az utasok egészségügyi vizsgálatát kiterjesztették a chicagói és az atlantai légikikötőkre is.

Szintén rendszeres ellenőrzést vezettek be Bangkoktól Hongkongig, Szingapúrtól Sydneyig a hatóságok a kockázatos területekről érkező repülőjáratok esetében.

Thaiföld az első számú úti cél

A csütörtökön leállított, Vuhanból induló nemzetközi járatok egynegyedének úti célja Thaiföld. A hétvégén kezdődő holdújév alkalmából naponta körülbelül 1300-an kelnek útra a városból Thaiföldre. A thaiföldi hatóságok Bangkok, Chiang Mai, Phuket és Krabi repülőterén már korábban elrendelték a kockázati zónákból érkező utasok kötelező hőkamerás vizsgálatát. A láz jeleit mutató embereket 24 órás karanténba helyezik.

Hongkongban is teljes a készültség, miután a SARS 2002-2003-ban több száz áldozatot követelt a városban. A világ egyik legforgalmasabb légikikötőjének számító hongkongi repülőtéren a hőkamerás vizsgálat a mindennapok része, de a Vuhanból eddig érkezett utasoknak egy kérdőívet is ki kellett tölteniük, és hat hónap börtönbüntetéssel sújthatók, ha kiderül, hogy hazudtak a hatóságoknak.

A vietnami egészségügyi minisztérium fertőzésveszélyre hivatkozva megerősítette az ellenőrzést északi, Kínával szomszédos határán.

Utazási csúcsszezon

A pénteken kezdődő holdújévi munkaszünet miatt jelentősen emelkedik az utasforgalom Kínában. A január 10. és február 18. közötti időszak számít idén a mozgó dátumú ünnep miatti utazási csúcsszezonnak. Ezalatt várhatóan mintegy 3 milliárd alkalommal kelnek útra az emberek országszerte különféle közlekedési eszközökön.

*UPDATE:

A kínai hatóságok csütörtökön elrendelték Huanggang város lezárását is a koronavírus terjedése miatt – írja a 24.hu. Illetve kora délután egy harmadik város, Ezhou ugyancsak karantén alá került. Ez azt jelenti, hogy semmilyen közlekedési eszköz nem mehet be és nem is hagyhatja el a városokat, a rendelkezés helyi idő szerint éjféltől lép életbe.