MENÜ
2024. július 16.
Valter
Mallorca besokallt

Mallorca besokallt

igenyesferfi.hu

Megszorító intézkedésekkel korlátoznák a tömegturizmust.

Megszorító intézkedésekkel korlátoznák a tömegturizmust Mallorca fővárosában, Palmában – derült ki az önkormányzat szerdán ismertetett tervezetéből.
Jaime Martínez polgármester elmondta: nem adnának engedélyt újabb ingatlanok turisztikai célú bérbeadására, mivel a mintegy 450 ezer lakosú városban több mint 50 ezer szálláshely található.

A város bizonyos turisztikailag zsúfolt területein, mint például a Paseo Marítimo vagy a Playa de Palma szakaszán mérsékelnék az éjszakai szórakozóhelyek, bárok számát, úgy, hogy új kérelmeket nem hagynának jóvá a megszűnő létesítmények helyén sem.
Emellett korlátozást vezetnének be a kikötőbe érkező szállodahajókra is, akár számuk, akár méretük felső határának megszabásával. A városba kiránduló utasoknak pedig belépődíjat kellene fizetniük – részletezte hozzátéve, hogy csak a tengerjáró hajókkal évente nagyjából 1,9 millióan érkeznek Palmába.

Az elképzelések szerint kvótát határoznának meg a belvárosba behajtó bérautók számára, ahogy a csoportos idegenvezetések limitálása is szerepel a tervek között. Az intézkedések többsége még nem érintené az idei turisztikai szezont.

A múlt hétvégén 10 ezer ember tüntetett a tömegturizmus ellen Palma városában.
Amiatt tiltakoztak, hogy a túl sok látogató tönkre teszi a várost, ellehetetleníti a helyiek életét, a bérlakások pedig megfizethetetlenek a turisztikai célú kiadások miatt.

A szigetek kormánya egy új turisztikai modell kidolgozásával orvosolná a problémát.

A spanyol statisztikai hivatal adatai szerint tavaly Katalónia után a Baleár-szigetekre utazott a legtöbb külföldi turista, több mint 14 millióan. A térség GDP-jének 45 százaléka ebből az ágazatból származik.