MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Lehűt az okosruha, ha melegünk van

Lehűt az okosruha, ha melegünk van

szeretlekmagyarorszag.hu

Egy új okosruha apró szellőzőnyílások megnyitásával segít lehűlni viselőjének, ha melege van.

Az innovatív anyagot számos különféle ruházati típushoz lehet használni, hiszen biztosítja, hogy a ruha viselője kényelmesen érezze magát különböző körülmények között.

Olyan okos ruházati cikkeket hoztak létre tudósok, amelyek érzékelik, ha a viselőjüknek melege van, és apró szellőzőnyílásokat nyitnak meg, hogy segítsenek a lehűlésben - olvasható a Science Advances tudományos folyóiratban megjelent publikációban.

Olyan póló már a 90-es években is létezett, amelynek megváltozott a színe, ha az ember testhőmérséklete megugrott vagy lecsökkent. A Global Hypercolor terméke hihetetlenül népszerű volt akkor, most pedig úgy tűnik, a hőérzékelő anyagok újabb, fejlettebb példányát alkották meg az okosok.

Az új intelligens ruházat egy olyan újfajta, könnyű anyagból készül, amely szárazon visszatartja a hőenergiát, de amikor az ember izzad, több apró szellőzőnyílást nyit meg, hogy a hő távozhasson. Miután az anyag megszáradt, a szellőzőnyílások ismét bezáródnak, hogy megtartsák a hőt.
A ruha 15 százalékkal lesz hűvösebb, ha a szellőzőnyílások nyitva vannak, ha pedig csukva vannak, és az anyag szárad, 16 százalékkal melegebb, mint a hagyományos textíliák.

A tudósok egyékbént nem elektronikával, hanem fizikával oldották meg a szellőzőnyílások mozgatását. Szerintük az innovatív anyagot számos különféle ruházati típushoz lehet használni, hiszen biztosítja, hogy a ruha viselője kényelmesen érezze magát különböző körülmények között. Például a hideg időben síelőknek vagy túrázóknak nagyon jól jöhetnek az ilyen ruhadarabok, mert a testhőmérsékletüknek megfelelően tartják a hőt vagy szellőztetnek.