MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Látni akarta az atomrobbanást, Teller Ede naptejjel óvta magát

Látni akarta az atomrobbanást, Teller Ede naptejjel óvta magát

24.hu

Teller napolajjal védekezett az atomrobbanás ellen.

Amikor Franklin Delano Rooseveltet 1939-ben értesítették, hogy urán felhasználásával minden addiginál pusztítóbb bombát lehetne alkotni, az elnök nem igazán jött lázba. A legnagyobb atomtudósok 1940-ben mindössze 6000 dollárt kaptak a kutatásra. Később azonban egyre félőbb volt, hogy a náci Németország előbb készít atombombát, így 1942-ben beindították a Manhattan-tervet.

Látni akarta

A J. Robert Oppenheimer által vezetett projektben megközelítőleg 600 ezer tudós, mérnök és munkás dolgozott. Közülük nemzetbiztonsági okokból csak minden ezredik ismerte a vállalkozás célját – írja a Múlt-kor.hu. Három évvel később, 1945. július 16-án eljött a Trinitinek, azaz Szentháromságnak elnevezett első atombomba tesztje.

Nem akartam elfordulni, de a sok-sok elvégzett számítás alapján úgy véltem, a robbanás a vártnál sokkal nagyobb is lehet. Úgyhogy magamra kentem némi napolajat – idézi a történelmi magazin online kiadása Teller Edét.

Kísérteties volt

A nézők a robbanás helyszínétől mintegy harmincöt kilométernyire helyezkedtek el, a 20 perces visszaszámlálás hajnali 5 óra 10 perckor kezdődött. A szürkületben a feszültség szinte az elviselhetetlenségig fokozódott. Bár a tudósoknak javasolták, hogy feküdjenek hasra és fordítsák el a fejüket, eszük ágában sem volt elmulasztani a látványosságot. Teller alaposan bekente magát naptejjel, majd körbeadta a flakont a többieknek is.

 

„Kísérteties látvány volt, ahogy legkiemelkedőbb tudósaink komoly képpel kenték a napolajat az arcukra meg a kezükre a fekete éjszakában, a várt felvillanás helyétől úgy 30 kilométernyire” – emlékezett vissza egy jelenlévő.

Pillanatokkal a robbanás után a teszt helyszínét körülvevő hegyeket a nappali fénynél is erősebb fény világította meg, a lökéshullám ereje még az epicentrumtól 160 km-re is érezhető volt. A detonáció helyén egy 3 méter mély és 330 méter széles kráter keletkezett. A robbanás megolvasztotta a homokot és a kráterben jádezöld színű anyag keletkezett, amelyet trinititnek neveztek el.