MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Lassítanák Lombardia fővárosában az autókat

Lassítanák Lombardia fővárosában az autókat

hvg.hu

Egész Milánóban bevezetnék a 30 km/h-s sebességlimitet.

Olaszország egyik legnagyobb városában jelentősen csökkenhet az általános sebességhatár, ha egy most beterjesztett javaslatot megszavaznak. A forgalomlassítás nem lenne példa nélküli, hasonlót vezettek be másfél éve Párizsban, de Brüsszelben, Bilbaóban és Helsinkiben is 30 km/h az általános sebességhatár. Olaszországban is elkezdődött már a folyamat, és Bolognában már most is 30 km/h-val lehet autózni – írja a La Repubblica.

A városi tanács javaslata szerint a 30 km/órás korlátozás alól csak néhány "kiválasztott" főútvonal maradna ki, ahogyan ez Párizsban és Brüsszelben történt: "főutak", ahol továbbra is 50 km/h maradna a megengedett legnagyobb sebesség.

A javaslat azt is fontosnak tartja, hogy a lakosságnak el kell magyarázni, miért van szükség az általános sebességcsökkentésre: "Egy 50 km/h sebességgel haladó autó és egy gyalogos ütközése szinte mindig halálos", ezzel szemben a 30 km/h-s korlátozás "szinte soha". A másik fontos információ, hogy az alacsonyabb sebesség kevésbé terheli a környezetet, elsősorban a szálló por arányát csökkenti.

Az ellenzők szerint viszont „a 30-as zóna már ma is egy bohózat, teljesen lehetetlen betartani, nemhogy az egész városra kiterjeszteni". Ráadásul – mint mondják – a forgalom lassítása, és az ezzel járó nagyobb dugók nagyobb környezetszennyezést okoznak.