MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Lakóautó Jeep Wranglerből

Lakóautó Jeep Wranglerből

instyleman.hu/Lendvai Zsolt

A Jeep Wrangler EarthRoamer XV-JP-ből csupán 12 készült, az egyik most éppen eladó.

 

Az EarthRoamer egy olyan cég a coloradói Daconóban, amely a kilencvenes évek óta épít lakóautókat, expedíciós járműveket, ehhez pedig népszerű összkerékhajtású platformokat vesznek alapul. Fennállásuk óta folyamatosan növekedett a dolgozók létszáma, most közel százan vannak, és mindeddig durván 300 építésen vannak túl. De ebből a háromszázból mindössze tizenkét esetben indultak ki a Jeep Wrangler JK-ból, azaz a kedvelt terepjáró 2006 utáni generációjából.

A JK a maga idejében új fejlesztésű létraalvázzal érkezett, merev hidas futóművel és természetesen négykerékhajtással – noha rendelhető volt hátsókerekesként is. Kezdetben 3,8-as V6-os benzinessel szerelték, majd ezt leváltották a 3,6 literes Pentastar V6-ra, ezek mellett egy négyhengeres, 2,8-as VM Motori dízel szerepelt a kínálatban. Ez utóbbi van abban a 2008-as példányban is, ami a napokban kelt el a Collecting Cars oldalán.

Ahogy a képeken is látható, jobb kormányos kivitelről van szó, amit eredetileg az Egyesült Királyságban helyeztek forgalomba. Innen szállították át Amerikába, hogy az EarthRoamer elvégezhesse az átalakítást. Ekkor kapott ARB levegős differenciálzárakat, a TeraFlex futómű öt centit emelt a hasmagasságán, az Old Man Emu rugókat és a Falcon gátlókat kimondottan a komoly igénybevételhez tervezték. Felszereltek egy AEV snorkelt és egy Warn csörlőt is. Ha pedig már expedíciós vagy lakóautós profilban gondolkodunk, nem hiányozhat a tetősátor, került be mosogató, egy Isotherm hűtő, Road Chef kempingsütő, továbbá Blue Diamond vécé is. Ezután került haza Angliába.

Az átszámolva 11 millió forintnyi angol fontos ár nem tűnik túlzónak, nyilván maga a Jeep sem filléres cucc, idehaza 8 millió körül indulnak a JK-t, ez a darab pedig alig 100 ezer kilométert futott. Ha pedig még az átépítést is hozzávesszük, nem csoda, hogy egész sokan licitáltak rá.