MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Kezdődik a nyári meteorhullás

Kezdődik a nyári meteorhullás

termeszeti.hu

Varázslatos éjszakák jönnek, megérkeztek Szent Lőrinc könnyei.

Megérkeztek a Perseidák, jönnek a hullócsillagos éjszakák. Idén július 14. és szeptember 1. között lesz érdemes kémlelnünk az eget, a meteorhullás várhatóan augusztus 12-13-án fogja elérni maximumát, ekkor láthatjuk a legtöbb meteort.

Ideális körülmények között ilyenkor óránként akár 50-100 objektum is felbukkanhat.
A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A lenyűgöző tűzijáték nem más, mint a Napot 133 évente megkerülő Swift-Tuttle üstökös légkörünkben fel-felizzó törmelékdarabjai, melynek szórásába évente egyszer belekerülünk. Sokan a máglyahalált halt Szent Lőrinc mennyből visszahulló könnyeiként ismerik ezt a meteorrajt, míg ókori görög-római mondák szerint a földet teszik termékennyé ezek az isteni eredetű hullócsillagok.

Ezek a meteorok az égbolt majdnem bármelyik részén felbukkanhatnak, ám látszólag mind a Perseus csillagkép irányából érkeznek. Ezért nevezik őket Perseidáknak, Perseus fiainak.
Bár a Perseidáknál a téli Geminidák valamivel látványosabbak, tény, hogy a nyári éjszakákon sokkal kellemesebb a csillaghullást figyelni. A meteorok megpillantásához érdemes elvonulni a fényszennyezéstől, és türelmesen várni, amíg szemünk megszokja a sötétet.

Aki tehát teheti, üljön ki az erkélyre, kertbe, parkba, rétre és gyönyörködjön az augusztusi csillaghullásban (és persze e felejtsen el kívánni valamit)! Augusztus közepén, ha szerencsénk van, és az időjárás is velünk van, egy pokrócon feküdve akár 50-100 hullócsillagot (valójában meteort) is láthatunk óránként.

Forrás: 24.hu